Nye VIF-tränaren: "Vi ska vinna fyran"

Johan Karlsson-Törndahl vill utveckla unga spelare och ta upp VIF:s herrar i seriesystemet igen. "Min personliga målsättning är tydlig. Att vi ska vinna division 4.", säger han.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Fotboll2019-09-27 17:05

Tidigare i veckan blev det klart att Johan "Buken" Karlsson-Törndahl tar över som huvudtränare i Vimmerby IF:s herrlag. 

 – Det känns jättebra, säger han när vi träffas i Ankarsrums skola, där Johan jobbar. 

Han har varit i Vimmerby IF tidigare. En säsong som spelare och en som assisterande tränare. Nu blir Johan huvudansvarig i klubben. 

 – När jag var i VIF förra gången, 2014, hade vi ett bra år resultatmässigt, men det funkade inte riktigt i ledarstaben. Vi var fyra personer som skulle träna laget. Då blev det lite för många kockar i soppan, berättar "Buken", som tror att det blir bättre den här gången. 

 – Det ska bli spännande att komma igång. Jag tycker om Vimmerby IF. Det är en klubb som har väldigt bra organisation och det är ordning och reda. Sedan har jag kvar en del kontakter i klubben och har koll på vissa spelare. 

Vimmerby har som utsatt målsättning att få fram unga spelare från de egna leden. Det är något som Karlsson-Törndahl tycker är bra. 

 – Det är viktigt att utveckla de unga spelarna. Jag gillar att jobba med unga spelare och försöka hjälpa dem att utvecklas. Vimmerby har en ung och utvecklingsbar trupp.

Johan Karlsson-Törndahl har en klar bild av hur han i grunden vill att Vimmerby IF ska spela under hans vingar. 

 – Min filosofi är alltid att spela offensiv fotboll med bra grundstruktur defensivt. Alla ska veta hur man ska agera offensivt och defensivt.

Han förklarar att spelsättet också kan variera lite beroende på motståndare, den egna spelartruppen och annat. 

 – Men vi har ändå alltid en grundläggande tanke. Det handlar om att ha hög press så man kan vinna boll tidigt och skapa lägen, men samtidigt inte gå bort sig bakåt. I Vimmerby finns det så mycket kvalitet, så det känns självklart att spela offensiv fotboll med hög press, säger Johan, som sett ett par matcher med VIF den här säsongen. 

 – Det finns mycket skicklighet, men de får inte riktigt ut det. Det blir mitt uppdrag att få ändring på det. 

Hur då?

 – Genom att se till att gruppen fungerar bra ihop och samarbetar. Det gäller att vi är ett lag om vi ska kunna få ut all kvalitet. Jag vill att alla ska känna sig drivna och att de är sedda. Vi måste ha högt i tak. Sedan har jag förstått det som att gruppen trivs bra ihop trots att det varit turbulent med tränarbyten. Bara att få lite kontinuitet kan nog bidra med mycket. 

Johan betonar att han tycker att träningsvilja och fysik är väldigt viktigt.

 – Om vi ska nå våra mål och kunna spela den fotboll jag vill att vi ska spela krävs det att vi har bra fysik och orkar löpa mycket. Då kommer det krävas mycket fysträning. Jag tror inte det kommer bli något problem, för truppen verkar träningsvillig. Det är en av fördelarna med att ha unga spelare. De vill ofta träna mycket och utvecklas. 

Vad har du för målsättning?

 – Min personliga målsättning är tydlig. Att vi ska vinna division 4. Det tror jag spelarna håller med om. De är nog rejält revanschsugna. 

På sikt då?

 – Jag vill utveckla unga spelare och ge egna produkter chansen att spela A-lagsfotboll. Sedan hoppas jag kunna få in lite kontinuitet till klubben. Jag vill driva igenom det jag tror på och utveckla laget. Sedan ska vi ju bli ett bra lag i division 3 igen. 

Johan Karlsson-Törndahls första träning med laget blir på tisdag. 

 – Jag ser mycket fram emot att få komma igång. Det ska bli spännande att få lära känna laget och se spelarna i träningsmiljö. Sedan tror jag att klubben kommer bjuda in en del provspelare också, så det blir intressant att se. 

Fakta

Johan Karlsson-Törndahl

Ålder: 40

Jobbar: På Ankarsrums skola samtidigt som han håller på att plugga till lärare i matematik och NO. 

Tidigare tränaruppdrag: Spelande assisterande tränare i Hjorted/Totebo, assisterande i VIF, tränare i Gunnebo i division 4, tränare i Ankarsrum i division 5, hjälptränare i Västerviks FF.

Aktuell som: Ny huvudtränare i Vimmerby IF. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!