Han har dessutom spelat i landslaget själv och har rekordet som yngste debutant i herrlandslaget då han var 17 år och ett par månader.
På torsdagen, strax innan han klev in på Västerviks gymnasium, blev det offentligt att han slutar som förbundskapten efter säsongen.
Istället kommer han exempelvis att föreläsa, precis som han gjorde på torsdagskvällen, där han bland annat berättar om sin syn på ledarskapet kring de lag han tränar (ett flicklag och herrlandslaget ett litet tag till).
Föreningsledare, tränare, föräldrar, aktiva och andra idrottsintresserade var välkomna till denna kostnadsfria föreläsning.
Efter en introduktion fick åhörarna sätta upp punkter som de ville att Jan-Erik Vaara skulle prata om, och mycket handlade om toppning av spelare i unga åldrar, om det är rätt eller fel att låta de bästa spelarna spela för att vinna matchen.
– Jag är lite av en missionär kring toppning, jag brinner för barn- och ungdomssidan, säger Vaara och visar upp statistik från en SIFO-undersökning där 40 procent av 10–12-åringar har toppats, och bland 13–15-åringar ligger siffran på 60 procent.
– 40 procent av ledarna tror att barnen har förstått och accepterat varför de toppar med vissa spelare, berättar Vaara medan han visar bilder på pojklaget han tränar där ingen av spelarna är intresserade av hans taktiksnack vare sig inför matchen eller i pauserna.
– Nej, de är där för att ha roligt.
En av åhörarna undrade hur man ska göra när ledare i föreningen tycker olika när det gäller toppning.
– Ledare toppar mindre om föreningen har en handlingsplan eller policy för hur man ska agera på matcher och träningar. Träffa föräldrarna i början av säsongen och säg vad som gäller. 85 procent av 10–15-åringarna vill ha kul när de idrottar, och de upplever toppning som orättvist och tråkigt. Det är viktigt att föreningen står upp för sina ledare, menar Vaara som starkt rekommenderar att se tv-serien ”Idrottens himmel och helvete” med avsnitt som ”Toppa för att krossa”, ”Barn och elitsatsning”, ”Ni spelar som kärringar” och Barnidrott en klassfråga” som tar upp just detta problematiska ämne.
Smålandsidrotten fick med sig Jan-Erik Vaara till Vimmerby och Målilla tidigare i veckan där han också delade med sig av sin erfarenhet och syn på ledarskapet.