Under fredagen avslutades den 49:e upplagan av tennisturneringen på Bökensved med finalerna i herr- och dam klasserna.

För 16-årige Filip Devallius var det som att spela på hemmaplan eftersom hans pappa Jonas (född Åkesson) är uppväxt i Västervik och har varit verksam i Westerviks TK. Förutom att hela familjen fanns på plats så var även farmor och farfar på plats för att följa barnbarnets framfart. Förra året segrade Filip i pojksingel 16 och tog sig till semifinal i herrklassen.

– Det är alltid trevligt att hälsa på farmor och farfar. De ger bra support. Det är som att spela på hemmaplan, säger Filip Devallius, som har deltagit i turneringen vid ett flertal tillfällen.

Artikelbild

| Antilde Windberg segrade i damklassen i Ostkustens Pärla.

Filip, som numera tävlar för Danderyds TK, gick igenom turneringen utan tappa ett enda set. I finalen fick Erik Wirén, Lillåns TK, ge sig med siffrorna 6–1, 6–2.

– Det var en bra match mot en bra motståndare. Matchen var jämnare än vad siffrorna visar, säger Filip.

Filip var på väg mot en klar seger i andra set i och med han gick fram till en 3–0-ledning, men Erik svarade i och med att han reducerade till 2–3.

– Jag brukar tänka när jag leder med 3–0 att jag ska vinna minst ett av de två kommande gamen, men den här gången blev det inte så. Därför var det viktigt att jag kunde bryta hans serve fram till en 4–2-ledning.

Artikelbild

| Det blev finalförlust för Erik Wirén

Vad är dina styrkor som tennisspelare?

– Jag har ett bra fotarbete. Jag försöker styra spelet med en bra serve och forehand, svarar Filip, som avgjorde med ett passerslag med sin forehand.

Artikelbild

| Det blev finalförlust för Tuva Fredriksson.

Filip lämnar Visby till hösten för att studera på tennisgymnasiet i Danderyd. Det är full satsning på sporten som gäller.

– Tidigare i somras representerade jag Gotland Island Games i Gibraltar. Där fick jag möta spelare som spelar på ATP-touren. Det var riktigt lärorikt. Jag åker direkt härifrån till Karlskrona för att spela på Sommarturen under lördagen, berättar Filip.

Med sin styrka i slagen såg Anatilde Windborg från Växjö TS till att vinna finalen på damsidan mot 13-åriga Tuva Fredriksson, Norrköpings TK, med 6–1, 6–2.

– Det var har varit en bra turnering för mig. Tuva bjöd på bra motstånd och det var jämnare än siffrorna visar. Det som avgjorde till min fördel jag hade bra driv i mina slag. Det gjorde att jag vann de längre bollduellerna. Jag försöker styra spelet med mina tunga grundslag och det gav utdelning den här gången, konstaterar Anatilde Windborg.