DK DanZvetts ordförande Yvonne Nyman, tillsammans med instruktören Malin Ekdahl, ordnade en dansdag för Västerviks kommuns seniorer med TV-profilen Tony Irving som gäst. Det tog inte lång tid innan evenemanget blev fullbokat.
Dagen inleddes med en danslektion i DanZvetts lokaler för Idrott för äldre.
Efter en noggrann uppvärmning där alla leder gicks igenom fick deltagarna testa på några grundsteg som används i flera olika danser.
– Uppvärmningen vi gjorde är ett av tolv rehabiliteringsprogram för dansare. Vi har ett koncept vi kallar för "Dance for life" där man gör rörelser utefter sina egna förutsättningar. Kan inte jag kan inte vi. Därför lär vi ofta ut pardans utan par i början, berättade Tony Irving som fick stora applåder efter 45 minuter.
– Wow, jättebra! Snälla kom tillbaka snart, sa 71-åriga Mary Lundbäck som tyckte tiden gick alldeles för fort.
När Irving kom till Sverige och framförallt när han tog plats i "Let's Dance"-juryn hände något.
– Det förändrade mitt liv. Från att dans knappt räknades som idrott hos de flesta tog "Let's Dance" in dansen i folks vardagsrum och höjde statusen rejält. De tar oss på allvar nu. Dansare har till och med fått vara med i "Mästarnas mästare", och kommit tvåa. Vi har fått ett erkännande.
Utöver sin medverkan i "Let's Dance"-juryn driver han ett eget företag med ekologiska och miljövänliga hudvårdsprodukter.
– Jag är danspedagog till yrket och alla pengar från mitt företag går till dans. Jag försöker utnyttja mitt kändisskap till att stimulera folk att börja dansa, för dansen har varit en röd tråd och ett ankare i mitt liv. Man kan dansa hela livet och inspireras av varandra, oavsett ålder.
Tony Irving reser runt och tränar i flera olika dansklubbar. Västervik är en plats han gillar.
– DanZvett är en av de bästa dansklubbarna i Sverige. De är en multidansklubb. De flesta nischar sig och väljer en kassako, men Västervik har en social inriktning där alla är välkomna oavsett ålder och bakgrund, och ändå lyckas de producera några av Sveriges bästa dansare. Yvonne är en klassisk föreningsmänniska som alla klubbar behöver. När hon ringer tackar man ja, menar Tony och fortsätter:
– När man går härifrån känner man sig motiverad och laddad, inte uttömd.
Efter lunch var det dags för föreläsning på Slottsholmen, även den fullbokad.
– Hela livet har vi blivit programmerade att jobba på det vi är dåliga på, istället för att utveckla det vi är bra på så att vi blir mästare på det. Om vi lägger all energi på sånt vi är dåliga på kommer vi alltid att misslyckas och det här är det aldrig för sent att ändra på, säger Irving inför de 160 pensionärerna i konferenslokalen.
Han ger dem olika tips på att bli sina bästa jag för sin egen skull och inte för någon annans.
– Själv var jag 40 år när jag insåg det. Sen jag var tolv år och fick höra att "there's no such thing as an ugly champion" har jag opererat mig och gjort en massa saker för att se bättre ut. Men inte för min skull, utan för andras. Barn får lära sig tidigt att de inte duger som de är.
Tony berättar om sin resa från England, till USA och sen till Sverige. Han kommer även in på vad kändisskapet gjorde mot honom i början.
– Jag trodde att jag var kung, dansarnas Zlatan, där jag gick på röda mattan och blev irriterad om jag behövde betala notan på restaurang. De skulle vara glada över att jag ens var där och åt. Jag blev en empatilös och elak person som trodde att jag var den bästa versionen av mig själv.
– Men det är inte så det funkar. Jag har ansvar för mitt beteende och det är värdegrunden som gör att man är den bästa versionen av sig själv, inte vem andra tycker att man ska vara. Så jag gick tillbaka till det jag vill göra och det jag är bra på. När jag har kontakt med föreningslivet och står på golvet och undervisar dans, då är jag den bästa versionen av mig själv.
Han gav även rådet till de äldre att våga lyssna på de yngre, att släppa tankarna om att det var bättre förr för då skickas signaler om att det inte är bra idag, att skaffa sociala medier och hänga med i det moderna samhället.
– Man har två val; att vara med eller göra inget. Välj det första.
Efter att applåderna lagt sig togs alla stolar bort och det var dags för dans. Under 45 minuter fick deltagarna lära sig grunderna i ett helt gäng med dansstilar som samba, tango, salsa, chacha, lingo, modern vals, bachata, swing, rumba och fox. Allt med ett leende på läpparna.