Förlamades från bröstet och ner – vann SM-brons

Edvard Jonson, Tjust Bike & Running Club, vann brons på handbike-SM. På bilden häller han vatten över sig för att svalka sig då han på grund av ryggmärgsskadan inte svettas.

Edvard Jonson, Tjust Bike & Running Club, vann brons på handbike-SM. På bilden häller han vatten över sig för att svalka sig då han på grund av ryggmärgsskadan inte svettas.

Foto: Privat

Cykling2020-09-23 10:00

För snart 30 år sen, 1991, var Edvard Jonson med om en arbetsplatsolycka som gjorde honom förlamad från bröstet och nedåt.

– Jag jobbade på Överums Bruk och höll på med en sågmaskin när en ramp föll ner och träffade mig i huvudet. Jag bröt nacken och fick en ryggmärgsskada. Men jag klarade mig ganska bra ändå, det kunde ha gått mycket värre. Hade jag skadat mig en kota högre upp hade jag inte ens kunnat röra fingrarna. Nu har jag i alla fall styrka i händerna, även om den är begränsad, säger 56-åringen som fortfarande springer omkring i sina drömmar.

– Trots att olyckan hände för länge sen är det väldigt sällan det finns någon rullstol med i drömmarna.

Blir du besviken när du vaknar?

– Nej, inte längre.

undefined
56-årige Edvard Jonson från Gamleby representerar Tjust Bike & Running Club.

För 15 år sen testade Gamlebybon på handbike och fastnade direkt.

– Det var en prova-på-aktivitet och efter det var vi ett gäng som träffades och cyklade tillsammans ibland. Sen blev det några läger och så där, och för fem, sex år sen började jag tävla.

Sen dess har han deltagit i olika motionslopp, bland andra Berlin Marathon, Torpön runt och Mjölnarrundan. I lördags cyklade han sitt längsta lopp hittills när tio mil avverkades i det som skulle ha varit Sydhalland runt.

– I Berlin var det riktigt roligt för där var vi så många som 150 och då blev det klungor och fanns alltid någon att jaga.

undefined
I Berlin Marathon var det 150 startande i handbike, varav en var Tjusts Edvard Jonson.

Hur orkar man veva runt med armarna i tio mil?

– Kroppen vänjer sig. I början tog det ett tag innan jag kom någonstans. Det går inte att jämföra med en vanlig cykel utan här handlar det om överkropp istället för underkropp, förklarar Edvard och fortsätter:

– Det finns dessutom olika klasser beroende på vilket handikapp man har. Vissa kan sitta på knä och då använda både mage och rygg, medan vissa kanske har amputerat en kroppsdel och har en cykel anpassad efter det och så finns det sådana som jag som behöver ligga ner och cykla och enbart kan använda armar och händer.

undefined
Det finns fyra olika klasser i handbike. En del sitter som vanligt, andra sitter på knä som de två till vänster på bilden och andra ligger ner som Edvard till höger.

SM i handbike gick i år på Arlanda test track där bland annat Polisen brukar ha övningar.

– Det är en rätt krokig slinga som vi skulle köra i 45 minuter plus tre varv. Den som hann köra flest varv på den tiden vann. Jag visste att jag hade en ganska bra chans då det är snäva kurvor som min cykel hanterar väldigt bra eftersom jag, som ligger ner, har en låg tyngdpunkt. Dessutom var det några bra cyklister som inte var med, berättar Edvard som till slut blev trea.

– Jag hade lite stolpe in, men det var kul. Det lär bli fler SM, säger den nyblivne SM-bronsmedaljören.

Karta: Arlanda Test Track 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!