VT-sporten provar bågskytte

Robin Hood, släng dig i väggen! VT-sportens Malin Belfrage sköt mitt i prick när hon provade på bågskytte för första gången.

I 3D-skytte skjuter man på tredimensionella djurfigurer från olika avstånd. Olika cirklar på kroppen ger olika mycket poäng.

I 3D-skytte skjuter man på tredimensionella djurfigurer från olika avstånd. Olika cirklar på kroppen ger olika mycket poäng.

Foto: Ilkka Ranta

Bågskytte2013-08-09 16:16

Martin Ottosson, Västerviks Bågskytteklubb, är en av Sveriges och världens främsta i sin sport.

– Jag och tvillingbrorsan hade sett bågskytte på tv och ville prova på själva. Så på ”Kul i sommar”, som fanns då, testade vi bågskytte på Gränsö för första gången. Efter det gick jag med i klubben 1991 och har tränat och tävlat sen dess.

Ottosson, 35 år, har varit med i världstoppen sen 1998 och är numera ordinarie i landslaget. Det var alltså ett riktigt proffs som skulle lära mig att förhoppningsvis träffa tavlan och inget annat.

Vi möttes vid bågskyttebanan i Gäddeglo vid sjön Maren.

Först fick jag berätta vilket öga som är dominant, som jag ville sikta med, och sen om jag är vänster- eller högerhänt. Sånt är extremt viktigt, annars skjuter man två meter åt fel håll och jag var redan innan livrädd för att jag skulle råka sätta en pil i vaden på någon.

Tydligen är jag en svår kombination när det gäller bågskytte, det vill säga vänsterhänt men vill sikta med höger öga. Jag ser lika bra med båda, men jag kan inte kisa med höger öga utan behöver handen till hjälp för att hålla för, och det går ju inte om jag ska hålla i en pilbåge. Så jag fick skjuta med höger hand istället för vänster.

Nu blev jag ännu mer nervös över var pilen skulle landa. Jag kunde bara jämföra med basket där jag var nöjd om jag ens träffade korgen de gånger jag sköt med fel hand.

När jag fick bågen i handen blev jag livrädd för att jag skulle ha sönder något. Leksaksbågen man lekte Robin Hood med i barndomsskogarna var inte i närheten av detta tekniska instrument.

Efter att ha fått hjälp med hur man ska hålla fingrarna var det dags att dra tillbaka strängen, stötta kindbenet med handen, sätta pekfingerspetsen i mungipan och göra sig redo för avlossning.

Man måste vara stark för att orka dra tillbaka strängen, skarpsynt och stabil i rörelsen.

– Luta dig lite framåt, sa Martin.

Då jag undrade varför svarade han att bröstvårtan kan ryka när man släpper strängen annars. Utan att ifrågasätta mer tippade jag genast lite med överkroppen.

Tavlan stod ungefär tio meter bort. Jag höjde bågen likt Legolas i ”Sagan om Ringen”, stängde vänsterögat och fokuserade på tavlan. Jag kände mig cool, maktfull och alldeles... trött i armen.

– Släpp lugnt och försiktigt, sa Martin.

Pang.

Vad hände?

Det var inte särskilt lugnt och försiktigt men jag blev lättad när jag hörde att pilen träffade tavlan och inte for iväg på något olämpligt ställe.

Men var var pilen? Den syntes inte.

Då det skrattades runtomkring mig tänkte jag att den skulle sitta i utkanten någonstans, men när jag lutade mig åt sidan fick jag syn på den.

Bulls-eye, mitt i prick, högsta poäng! På första försöket!

Tankar som ”jag är som gjord för detta”, ”jag har talang”, ”varför satsade jag inte på bågskytte” dök upp i min hjärna innan jag vaknade till av ett par bett från både myggor och bromsar.

Trots svullna fotleder från myggbetten var jag nöjd och kände mig säker inför 3D-skyttet.

I 3D-skytte skjuter man på tredimensionella djurfigurer från olika avstånd. Olika cirklar på kroppen ger olika mycket poäng. Flest får man närmast hjärtat.

Även om jag visste att bocken där borta bland träden inte var riktig tog det emot lite att släppa strängen då jag är den typen av djurvän som stannar bilen och går ut och flyttar på sniglarna för att inte köra över dem.

Hur som helst så hade förväntningarna höjts en aning efter tavelskyttet. Därför var jag belåten, men inte helt lyrisk som jag annars hade varit, över mina två träffar.

I fältskytte blev det bara en pil. Den satt i stort sett mitt i prick den också, bara att den träffade tavlan ovanför den jag siktade på. Men det hade varit godkänt under tävling, sa Martin och förklarade att man kan välja vilken av tavlorna ovan och under varandra som man skjuter på så länge pilen inte träffar tavlan bredvid.

Bågskytte är riktigt roligt och häftigt, och känslan när man får in en bra träff ger mäktig mersmak. Om jag inte hade fått mjölksyra i mina armar hade jag fortsatt att skjuta ett par rundor till.

Sist, men definitivt inte minst, jag är oerhört imponerad av alla dessa bågskyttar som kan skjuta mitt i prick från avstånd upp till 90 meter, och att de orkar göra det massor med gånger i rad dessutom. Det kräver en enorm styrka både fysiskt och mentalt.

Bågskytte Tävlingsgrenar

Bågskytte är en sport som har funnits i tusentals år och som har sitt ursprung från den tid då pilbågen användes som vapen både i jakt och i krig. Modernt bågskytte är en precisionsfylld tävlingsidrott med krav på både fysisk och mental styrka. Det finns ett antal olika typer av pilbågar och ett antal olika tävlingsgrenar.

Långbåge: Den äldsta typen av pilbåge, men ny i tävlingssammanhang. Rak form. Relativt dålig verkningsgrad, med relativt låg fart på pilen i förhållande till dragvikten. Skjuts på mycket känsla. Inget sikte används, utan skytten syftar mot målet. Pilhastighet ca 45 m/s.

Barebow (kallas även klassiskt): En modern båge som består av en handtagsdel i metall och två böjbara lemmar i fiberlaminat. Högre fart per dragvikt jämfört med långbågen, men lägre än compound. Skytten siktar med pilspetsen. Pilens utgångsvinkel varieras genom att fingrarna flyttas på strängen. Pilhastighet ca 60 m/s.

Recurve (kallas även fristil eller olympiskt): Den olympiska skjutstilen. Samma båge som i klassiskt, men man tillför ett sikte, stabilisatorer och en draglängdsindikator. Siktet flyttas för att pilen ska träffa i mitten på olika avstånd. Tillbehören gör att precisionen ökar jämfört med barebow. Utgångshastighet ca 60 m/s.

Compound: I framkant på materialutveckling. Avancerade bågar med utväxling, kikarsikte och mekanisk avfyrning (”release”). Bågen är tung att dra de första decimetrarna, men växlar sen ner och upp till 80% av dragvikten försvinner. En mekanisk avtryckare, diopter på strängen och optik i siktet ger en otrolig precision. Utgångshastighet: ca 100 m/s.

Tavelskytte: Känt från OS. Skjuts på en plan gräsmatta på fasta avstånd mellan 30 och 90 meter. I OS skjuter man från 70 m. Runda flerfärgade tavlor. Under vinterhalvåret skjuter man inomhus på 18 m.

Fältskytte: Skjuts i terräng på varierande avstånd mellan fem och 60 m. Målen kan vara uppför, nerför eller på skrå. Hälften av målen är märkta (kända avstånd) och andra hälften är omärkta (okända avstånd). Runda tvåfärgade tavlor.

3D: Skytte på naturtrogna djurfigurer i skumplast. Härstammar från USA där bågjakt är mycket populärt. 3D är numera en tävlingsgren där det finns en proffsliga och internationella mästerskap. Alltid okända avstånd. Avståndsbedömningen är mycket viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!