Westerviks Tennisklubb är en pigg 110-åring
Stefan Edberg var bäst av alla redan som 11-åring.
Det är lika bra att vi här och nu också reder ut det här med klubbens ålder. Det stämmer att klubben firade 60-årsjubileum 1974. Det var bara det att det rådde en viss tveksamhet och tvivlarna fick rätt. På Smålands Tennisförbund fanns ett kvitto från 1899, där det framgick att Westerviks Tennisklubb haft ett arrangemang. Alla tvivel försvann när första protokollsboken från 1896 dök upp. Westerviks Lawntennisklubb bildades redan 1894. Första ordförande var kapten S Björling, men uppgifterna om var man spelade var knapphändiga. Troligtvis var det i närheten av Ellen Keyskolan, som väl på den tiden var läroverk.
Den första tennisbanan iordningställdes i Stadsparken 1914 där klubben fått en bit mark. Den banan användes i ganska precis 40 år. En bit in på 40-talet började man också tävlingsspela. Bokhandlaren Erik Hultgren satte upp ett vandringspris 1923, som tio år sedan togs hem för alltid av Helmer Karlsson. Alla som var ordförande i klubben de första 30 åren på 1900-talet är inte kända, men Harald Regnell och Carl Magnusson finns på pränt.
Från 1931 finns det mesta av WTK:s historia bevarat. Helmer Karlsson var klubbens första stora stjärna. Han vann minst sju stadsmästerskap i rad och åren var 1930-36. En titt i resultatlistan från 1931 avslöjar att författaren Ivar Ahlstedt avancerat till semifinal. Vad sägs om den här notisen: ?Glädjande var att ungdomen syntes idka sporten flitigt, varemot de icke lika flitigt inbetalade sina avgifter till klubben?. Den stora sensationen 1932 var att direktörerna Jonas och Måns Spångberg i Ankarsrum donerade 12 kubikmeter tennismassa till klubben. Det gamla önskemålet om spelplanens omläggning fick en jättestöt framåt. Banan i Stadsparken fick en rejäl upprustning. Tennismassan var bara en bit, klubben lånade dessutom 1700 kronor i bank för att göra banan riktigt fin.
En sluten omröstning för att rädda Carl Magnusson kvar som klubbens ordförande var den stora händelsen 1934. 20-årsfesten på Statt blev en succé. Vid halv elva på kvällen fick biljettförsäljningen inställas. Då var det var fullt i festvåningen. Detta år anslöt sig också klubben till Riksidrottsförbundet och Helmer Karlsson ställde upp i DM. 1935 var Calle Schröder och ett par AIK-are i Västervik och gjorde propaganda för sporten. Carl Magnusson, Harald Regnell och Siri Sneckenström valdes till klubbens första hedersledamöter.
Klubbmärket togs fram 1937 och det året vann Westerviks Lawntennisklubb fyra av fem klubbmatcher. Året därpå började man på allvar diskutera en sporthall i Västervik. WTK uppmuntrade stadens styrande livligt. Aktiviteterna sjönk naturligtvis under kriget, men 1940 finns noterat att Carl-Arne ?Casa? Samuelsson vann B-klassen i klubbmästerskapet. I finalen slog han pappa Carl. Eric Järneström var ett annat intressant namn som dök upp året därpå.
1944 började klubbens storhetstid. Man vann Smålandsmästerskapen för lag 1944 och 1945 vann ?Casa? inne-DM. En titel som WTK sedan prenumererade på ett tiotal år.
DM-tävlingen utomhus i Västervik 1945 blev dramatiska. Man spelade även på en privat bana vid Rastaborg och när tävlingen var slut saknades matchbollarna, de skulle ha returnerats till fabriken. 1947 blev ett stort år. Eric Järneström vann både DM och Sydsvenska mästerskapen. Dessutom vann WTK Smålandsserien och utsågs till distriktets bästa klubb. 1948 passerade medlemssiffran 100. 1949 var polska landslaget på besök i Västervik. WTK lånade ut 150 kronor till gästerna, det krävdes åtgärder på ?högsta nivå? för att få tillbaka pengarna.
1954 invigdes två nya grusbanor vid Bökensved i bruk. Tyvärr försvann WTK mer eller mindre i slutet av 50-talet. Georg Ganneby låg bakom rekonstruktionen 1961 och strax därefter trädde Bengt Lindström in på arenan. Klubben började växa och utvecklingen fortsatte under Alfred Menzels ordförandeskap på 70-talet. Ungdomsverksamheten tog fart, Sven Bergsten höll i taktpinnen, och en av de grabbar som började i klubbens tennisskola hette Stefan Edberg.
Sommartävlingen tog form som Ostkustens Pärla. Det heter så nu också , men det har varit några andra namn däremellan. Tävlingen har blir en dundersuccé. Björn Borg, Birger Andersson, Mats Wilander och Stefan Edberg är några av de stjärnor som har deltagit.
Ett stort och glädjande resultat av satsningen blev att WTK då hade Sveriges yngsta A-lag i Lars Nilsson, Lars Svensson och Stefan Edberg. Tennisintresset steg och två nya grusbanor invigdes när WTK arrangerade EM-semifinalen för 14-åringar 1980. I november 1989 invigdes Wilsonhallen som sedan 1999 heter Stefanhallen och 1991 anställdes Per Lager som tränare.
?En dröm hade blivit verklighet!? Så står det i klubbens historieböcker.
När klubben fyllde 100 för tio år sedan var Åke Widén ordförande. Efter honom har följande svingat klubban: Torbjörn Pettersson, Mariann Teurnell-Söderlund, Sven-Erik Haage, och idag heter bossen Anders Pewe. Det är en pigg 110-åring som bjuder in till fest på lördag.
Stefan Edberg är naturligtvis värd ett alldeles eget kapitel. Det är bara det att ska allt som han uträttat sättas på pränt går det åt två helsidor av VT:s format. Jag nöjer mig med 10-i-topp listan på århundradets idrottsmän i Småland: 1) Stefan Edberg, 2) Mats Wilander, 3) Ove Fundin, 4) John Ljunggren, 5) Jonas Claesson, 6) Thomas Ravelli, 7) Torsten Ullman, 8) Tage Flisberg, 9) Björn Ferm, 10) Owe Jonsson.
Grattis Westerviks Tennisklubb! Jag undrar om någon annan Västervikare kan nå dom höjderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!