VT-sporten provar cykel

40 minuters cykling med yrande snöoväder utomhus kändes en aning bisarrt. Men Träningsvärk1:s källarlokal under Västerportens garage fick upp värmen rejält till tonerna av Lady Gaga’s "Bad romance".

VT-sportens Malin Belfrage, i vitt, testade motionsformen cykel hos Träningsvärk1.

VT-sportens Malin Belfrage, i vitt, testade motionsformen cykel hos Träningsvärk1.

Foto: Anders Steiner

Sport2010-01-08 00:06

Ett svettigt träningspass på en stillastående motionscykel kanske inte låter alltför underhållande för vissa. Men tillsammans med andra tjejer och killar till uppiggande musik och en engagerad instruktör blir det faktiskt riktigt trevligt.

- Ja, det här är ju jätteroligt. Jag har kört en gång i veckan i ett år snart och har blivit mycket piggare sen jag började, säger Maria Harrén 44 år och fortsätter:

- Starten kan vara lite jobbig innan man får upp flåset, men sen går det av bara farten och helt plötsligt är passet slut.

Marias analys är en bra summering av den jag skulle ge.

Några tunga uppförsbackar, stående raksträckor och blixtsnabba ruscher varvades med vattenpauser och svettorkning till både musikens och instruktörens peppning.

Adrenalinmängden steg allt mer och jag kände mig redo att ta mig an Vätternrundan på dryga 30 mil innan vi skulle stå upprätt med böjda ben och cykla. Då tog mjölksyran i framsida lår över och min ömmande rumpa skrek av längtan tillbaka till den obekväma sadeln.

- Det är viktigt att hålla en stolt kroppshållning när du cyklar och få stöd från magen så att du inte får ont i ryggen. Jag brukar säga att man ska pressa in naveln mot ryggraden, förklarar instruktören Elin Ekström, 23.

- Dessutom får man inte glömma bort att andas då det kan vara lätt att hålla andan när man spänner sig och tar i.

Vad är bäst med cykelträning?
- Det är en superbra konditionsträning som ger uthållighet, och vem som helst oavsett ålder kan cykla eftersom man kan anpassa motståndet och köra efter hur man själv känner. Man blir även starkare och mår bättre. Cykling är ett skönt sätt att svettas och bli trött på, tycker Elin.

Jag själv, som knappt ens cyklat till grannkiosken de senaste 15 åren, klarade av passet betydligt bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Förmodligen mycket tack vare ratten som reglerar motståndet.

Och Elin har så rätt, den här motionsformen gör en trött på ett skönt sätt. Så här mycket har jag bara svettats i en bastu tidigare.

Efteråt stretchade vi gemensamt igenom de muskler vi använt oss mest av; rumpa, vader, fram- och baksida lår och höfter.

Efter duschen, när jag släppte in minusgraderna genom ytterdörren på vägen hem, kände jag mig som en ny människa med tillräckligt mycket energi över för att möta snöstormen med ett leende på läpparna.

Tur att man slipper vara ute och cykla på hal is.

Spinning

Position på cykeln: Sadeln ska vara ungefär i höfthöjd om man står på golvet bredvid. Benen ska vara något böjda när man sitter på sadeln med fötterna i tramporna. Styret ska vara högre upp än sadeln i ett läge där det känns bekvämt och man kan slappna av i axlarna med armarna lätt böjda.

Tillgång/Pris: Träningsvärk1 har ett cykelpass om dagen på kvällstid från 30 till 60 minuter. 10-kort ungdom 400 kr, 10-kort vuxen 500 kr, 20-kort ungdom 650 kr, 20-kort vuxen 850 kr, drop-in 80 kr, halvårskort ungdom (det år du fyller 20) 950 kr, halvårskort vuxen 1200 kr, månadskort ungdom 250 kr, månadskort vuxen 250 kr.

Malins tips: Vattenflaska, rejäla skor till de hårda tramporna och handduk då man svettas kopiöst.

Malins utropstecken: En riktig genomkörare till skön musik utan att ha belastat kroppen för mycket. Det känns att man har bränt kalorier efteråt.

Malins varningsfinger: Känningar från sadeln ett par dagar efteråt och träningsvärk i rumpa och ben.

För mer information: www.traningsvark1.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!