Vincent - en trogen supporter

Framgångarna för Västervik Speedway gör att fler och fler söker sig till Ljungheden de tisdagskvällar det är match. Många har upptäckt sporten på senare år och kan väl betraktas som något av nybörjare. Men det finns också gott om riktiga veteraner runt banan, en av dem är Vincent Granqvist, hemmahörande i Strängnäs i Hallingeberg.

Hängiven speedwaysupporter. Under 43 år har Vincent Granqvist sett speedway. Nu ser han fram emot att få heja fram Västervikslaget till slutseger.

Hängiven speedwaysupporter. Under 43 år har Vincent Granqvist sett speedway. Nu ser han fram emot att få heja fram Västervikslaget till slutseger.

Foto:

Sport2005-09-01 00:25
Sitt första speedwayminne har han från Målilla.
- Jag var 15 år, det var 1962, pappa kom och sa: "Nu Vincent ska vi åka på något spännande." Han berättade inte vad det var, men jag tyckte att det var bäst att jag klädde mig fin.
Så i konfirmationskostymen, vit skjorta och slips bar det av till Målilla.
- Det var kolstybb på banan på den tiden så du kan tänka dig hur jag såg ut när vi kom hem. Mamma blev inte glad när jag förstört min nya kostym.

Sedan har det blivit oräkneliga speedwaymatcher för Vincent. Oftast har Målilla, eller någon annan närbelägen bana, varit målet, förutom Ljungheden förstås. Två oförglömliga VM-finaler i Göteborg har det också blivit.
- Det var 40 000 på läktarna då. Ena gången vann Ole Olsen och den andra Anders Michanek. Det var före GP-seriens tid så allt avgjordes på en finalmatch.
Vincent har haft gott sällskap på sina resor av andra speedwayentusiaster från Hallingeberg. En av de mest trogna är Karl-Erik Jacobsson som själv varit aktiv förare i Filbyterna från Linköping.

Vincent visar några av sina käraste speedwaysouvenirer, en tröja som han vunnit med Skepparnas märke på och så det första numret av Speedwaytidningen som kom ut 1975. I den finns bilder på många slocknade stjärnor. Vincent kan namn och klubbtillhörighet på alla.
Han minns också de klubbar som försvunnit under åren. Med tanke på de fantasifulla namnen hade det absolut varit roligt att ha dem med fortfarande eller vad sägs om Monarkerna, Gamarna, Taxarna och Solkatterna. Då var alla förare inhemska och ingen behövde staka sig på svåruttalade polska eller tjeckiska namn. Den förste utländske förare som Vincent minns var Erik Gundersen som körde för Vargarna.
Nu är det inte bara roliga minnen han har från matcherna. Det har också varit flera olyckor som han bevittnat.
- Det hemskaste var när Tommy Jansson förolyckades i VM-kvalet på Gubbängen 1976. Han var död redan innan ambulansen hann fram. Det var förskräckligt.
- Jag minns att det blev omkörning en vecka senare i Linköping. Då körde alla förare med svarta armbindlar.
En del av skillnaden mellan speedwayen nu och då tycker Vincent är att man är mer noga med säkerheten. Då var det träplank runt banan, nu är det madrasserat. Farten har nog däremot inte förändrats så mycket, det var full fart som gällde, då som nu.

Nu har han förstås stora förhoppningar på Västerviks lag inför slutspelet. Favoriterna heter Bjarne Pedersen, Sebastian Ulamek och Tomasz Gollob, när han är på humör.

Om det blir final så har Vincent, med sina 43 år som hängiven speedwaysupporter, ett experttips till lagledningen:
- Försök undvika att möta VMS Elit, de kommer att bli farliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!