"Vi stångar pannorna blodiga"

I Västerviks kommun finns upp mot 1 000 personer som spelar boule. Det stora problemet är avsaknaden av en boulehall.
- Vi stångar pannorna blodiga, säger Claes-Håkan Rydberg, ordförande i Westerviks Boulesällskap.

Kräver hall. Ove Stefansson i Ankarsrum är en bland hundratals boulespelare i kommunen som längtar efter en egen hall. Foto: Anders Jacobsson

Kräver hall. Ove Stefansson i Ankarsrum är en bland hundratals boulespelare i kommunen som längtar efter en egen hall. Foto: Anders Jacobsson

Foto:

Sport2006-12-08 00:25
Jakten på en lämplig hall har pågått under en längre tid. Mötena med kommunen och Bostadsbolaget har inte gett några resultat. Där finns inga egna lokaler som är lediga eller lämpliga. Man är hänvisad till den privata marknaden.
- Det finns lokaler, men vi har helt enkelt inte råd att betala marknadsmässiga hyror, säger Claes-Håkan Rydberg.
Det handlar inte bara om klubben i Västervik med runt 100 medlemmar, varav ett 20-tal som deltar i seriespel. Den stora massan av boulespelare finns i orterna runt omkring: Ankarsrum, Överum, Loftahammar, Hjorted för att ta några exempel.
De flesta finns inom pensionärsföreningarna. En stor grupp där boulespelandet betyder friskvård men som också fyller en viktig social funktion.

Ove Stefansson i Ankarsrum är hängiven boulespelare inom Hjorted SPF och han skräder inte på orden.
- Det är ofattbart att det ska vara så svårt att hjälpa oss med en lokal. Följden är att vi i stället åker till Hultsfred för att spela. Samtidigt handlar vi i butikerna för tusentals kronor, pengar som annars hade hamnat i Västervik.
Ove har räknat på antalet deltagare i tävlingarna under 2006 och det visar sig att mer än 1 296 deltagare har varit med på tävlingar under 68 speldagar. Plus 552 inbjudna spelare från andra orter.
I andra kommuner verkar det gå lättare att ordna lokaler. I Oskarshamn finns en hall med fem banor och även i Hultsfred finns en jättefin hall med högt i tak, vilket är ett måste för seriespelet.

Inom boulesällskapet har man diskuterat att bygga eget, men kostnaderna är stora och skulle kräva omfattande sponsorverksamhet. I Västerviks finns lokaler som står tomma och som kommunen äger, bland annat terminalen på Lucerna.
- Vi är beredda att flytta på oss om lokalerna behövs för annat.

Pelle Svensson på kultur- och fritidskontoret är väl medveten om kravet från boulespelarna.
- De är inte ensamma om att behöva lokaler. Minigolfspelarna och bågskyttarna har samma problem. Klubbarna har svårt att klara hyrorna, men möjligheten finns ju till driftsbidrag där vi tar hänsyn till den verksamhet som bedrivs.
Sven-Åke Lindberg, vd på Bostadsbolaget, säger att man försökt hjälpa till med lokaler som inte ska behöva kosta så mycket. Bland annat på Midgård, där det dock stupade på takhöjden. En lösning som han fortfarande inte har släppt är att försöka hitta en samverkan mellan olika föreningar för att bättre kunna utnyttja gamla Konsumhallen på Långrevsgatan. Den används i dag av Teaterskeppet.
- Där finns mer plats, det kanske inte är omöjligt att göra något där om det går att knyta till sig fler intressenter, säger han.

Utomhus är det bättre ställt med banor. I Västervik spelar man i Stadsparken och på Karstorps grusplan. I Ankarsrum har Bostadsbolaget ordnat fram utomhusbanor.
- Vi blev lovade ordentlig lyse i Stadsparken, men det enda man gjort är att rikta om lamporna. Många tycker att vi får ett dåligt bemötande av kommunen, säger Claes-Håkan Rydberg.
- Vi har inte tappat suget, men det känns tungt att vi inte har en samlingspunkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!