18 personer var anmälda till Västerviks FF:s kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) i klubbhuset på måndagskvällen. Däribland fanns klubbmedlemmar, deltagare från Loftahammars båtsällskap och hela personalstyrkan på förskolan Bollen.
- SISU skickar ut olika utbildningsförslag till oss och en del nappar vi på. Det är viktigt att veta hur man ska gå till väga när olyckan är framme, säger VFF:s kassör Svea Lindqvist och minns vad som inträffade för två år sen.
- Det var en fotbollsspelare här ute som bara föll ihop och det tog två, tre timmar innan man fick liv i honom. Och i dag (läs i går) var det någon som rasade ihop utanför Ica Maxi så alla borde verkligen lära sig HLR.
Instruktören från Civilförsvarsföreningen, Ola Olander, höll med.
- Det är skitviktigt! Hjärtstopp är ett av de vanligaste dödsfallen och det inträffar överallt, både i vårt bostadsområde och i vår familjekrets. Kan man underhålla cirkulation och andning fram till ambulansen kommer har man mycket vunnet.
Vad ska man tänka på?
- Att börja så fort som möjligt. Kolla medvetandet, andningen och pulsen. Är det ingen reaktion måste man påbörja HLR och ringa efter hjälp. Du börjar med hjärtat och blåser sen, och så håller du på ända till du får hjälp.
Hur gör man?
- På en vuxen håller du får näsan och blåser i munnen och på barn upp till 10-12 år blåser du i både näsan och munnen, beroende på din och barnets storlek. Bröstkorgen trycker du ner 4-5 centimeter i en jämn och snabb takt som ska föreställa hjärtslag.
Finns det risk att man kan bryta personens revben?
- Ja eftersom man måste trycka ganska hårt, men hellre bryta revben än att inte göra något alls, avslutar Ola och fortsätter att visa hur man räddar liv.