Västerviks mest vältränade ska utses

Snart har vi svaret på vem som är den mest vältränade i Västervik.

José Puntagliano på Västervik Crossfit utmanar övriga gym i Västervik att delta i Crossfit Open.

José Puntagliano på Västervik Crossfit utmanar övriga gym i Västervik att delta i Crossfit Open.

Foto: Jonathan Åhman

Sport2019-10-09 09:40

Den 10 oktober startar första upplagan av CrossFit Open i Västervik. Med ett pass i veckan, fem veckor framåt ska Västerviks mest vältränade utses. Den 9 november avslutas tävlingarna med ett party. Bakom evenemanget står José Puntagliano, som driver Västervik Crossfit.

– CrossFit Open kommer från att man ville få fram vem som var mest vältränad och allround sedan 2011-12 nån gång där. Sen har det vuxit gigantiskt, nästan alla "boxar" i världen är med. Dom som vill är med online sen kommer vi ha ett mästerskap internt i boxen. Nu gjorde vi en grej av det där vi utmanar dom andra gymmen, säger Puntagliano.

Hurdå utmanar?

– Antingen att dom kommer hit och testar eller gör motsvarande hos sig. Vi är en box så vi har en officiell domare, regelverk och verktyg. Min målsättning är att det ska bli kul och leda till en bättre hälsa, bättre sömn och skalle. Allting blir bättre med fysisk aktivitet. Det är målet.

Västervik Crossfit öppnade den 10 juni. Nu några månader senare är det bra snurr på verksamheten.

–  Jag visste inte vilken sommarstad Västervik var. Då var det stiltje här. Nu är det fullbokat,  vi har varit tvungna att lägga till extrapass.

Vad beror det på?

– Folk börjar förstå att det inte är så farligt, ler Puntagliano.

Vad är Crossfit?

– Dom får komma hit och prova. Det är mycket funktionella rörelser med hög intensitet. Crossfit är att folk kommer hit och snackar innan och efteråt går man inte härifrån. Det är kärnan. Vi gör något som liknar föreningsliv i gymform. Skivstång här är exakt samma, skillnaden är stämningen.

José kommer själv att vara med och tävla om titeln Västerviks mest vältränade i sin ålderskategori.

–  Jag var inte med ifjol för jag hade kraschat med bilen och inte kunnat träna ordentligt. Nu har jag kommit tillbaks och är redo. Vanligtvis så tränar vi med tävlingsinslag men tar bort prestigen. Den tar vi in nu under tävlingen.

Vill man vara med i det globala CrossFit Open kostar det 20 dollar till huvudorganisationen.

–  Alla pass vi kör här är inofficiella men man är ändå med och tävlar om vem som är mest vältränad i Västervik.

Hur kommer tävlingen att se ut då, med klasser?

– Det kommer att vara två klasser per åldersklass där man kör med lättare eller tyngre vikter. Deltagarna delas in efter kön, ålder och nivå så det är ett stort spektra där alla kan vara med och tävla i sin kategori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!