"Som att förhandla med en oseriös hästhandlare"

I månadsskiftet lämnar Robert Fritz sitt jobb som ridskolechef i Gamleby. Nu riktar han skarp kritik till Västerviks kommun. - För ridsporten blir inget sämre av att kultur- och fritidsnämnden läggs ner.

Sport2012-08-17 00:00

Robert Fritz sista år som ridskolechef i Gamleby har varit turbulent. Klubben jagades av kronofogden och vände sig till kommunen för att få hjälp. I maj kunde VT rapportera att Västerviks kommun erbjöd 500 000 kronor för delar av ridklubbens anläggningar.

Ett erbjudande som ridklubben ratade.

- Under åren har klubben investerat 2,6 miljoner av egna medel i anläggningarna, genom att bygga ridbanor, kafé, stall och omklädningsrum med mera. Det var som att förhandla med en oseriös hästhandlare. Man ville att ridskoleungdomarna skulle vara med och betala kommunens dåliga finanser, säger Robert Fritz.

I dag har den avgående ridklubbschefen inte mycket till övers för kultur- och fritidsnämnden, som försvinner till 2013.

- Hans Ellervik (ordförande i nämnden) har varit här två gånger under hela sin tid. För ridsporten blir inget sämre av att kultur- och fritidsnämnden läggs ner.

Gamleby Ridklubbs ekonomiska trångmål var enligt Fritz en konsekvens av ett minskande ekonomiskt stöd.

- 1978 bestod det kommunala bidraget i en ungdomsledartjänst på heltid. Vid 1988-89 övergick det i ett fast bidrag på 180 000 kronor. Det har höjts en gång sedan dess och ligger nu på 185 000 kronor. Det borde vara det dubbla i dagens penningläge.

Även regeländringar i det statliga aktivitetsstödet har påverkat ridklubbar runtom i Sverige. I och med alliansregeringen infördes den så kallade 70-30-regeln. Den säger att 70 procent av tiden som stödet bekostar, ska ägnas basidrotten. I klarspråk betyder det att ridklubben främst får statligt stöd för den tid som ridskoleeleven sitter på hästryggen.

- Ridsport kräver en hel del teoretisk undervisning. Du skulle inte flyga ett flygplan utan en genomgång på marken först, säger Robert Fritz.

Egentligen skulle 2011 bli hans sista år som ridskolechef. I stället tvingades han ägna tid till att få bukt med skulderna.

Efter de avbrutna förhandlingarna med kommunen fick Gamleby Ridklubb hjälp av lokala företag, privatpersoner och medlemmar.

- Dels har vi fått gåvor på sammanlagt 170 000 kronor. Sen har vi ingått samarbetsavtal med företag och lånat ett antal hundra tusen, jag har inte den exakta siffran i huvudet.

- Men i dag är klubbens ekonomi i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!