Slår hål på myt om styrketräning

Styrketräning för barn och ungdomar har under lång tid varit - och är fortfarande - ett kontroversiellt ämne. Tjust Rehab har börjat med just det. Och 15-åriga Kajsa Jonsson är en som gillar initiativet.

Therese Johansson har en bra vy över sina adepter.

Therese Johansson har en bra vy över sina adepter.

Foto: Ola Axman

Sport2012-10-23 00:00

Vissa tycker att det är bra. Vissa tycker att det är riskabelt. Roger Pettersson, som är sjukgymnast och ägare av Tjust Rehab, har själv varit skeptiskt till konceptet, men har nu ändrat inställning.

Därför har han tillsammans med arbetskamraterna startat styrketräning för högstadieungdomar i åldern 13-15.

- Det som gjorde att vi till slut började med det här är en studie gjord av Michal Tonkongi, docent i fysiologi. Den visar vetenskapligt på flera fördelar med att styrketräna i den åldern. Ungdomarna får bland annat bättre inlärningsförmåga och rörelsemönster. Sedan har vi märkt att olika smärtor på kroppen sjunker ner i åldrarna, sådant motverkas av styrketräning, säger Roger Pettersson och fortsätter:

- Våra syften med de här passen är att få igång fysisk aktivitet och lära ut hur man tränar olika delar av kroppen. Sedan också att ungdomarna ska få kunskap om hur man ska bedriva träningen och ta med sig det när man tränar ensam. Förhoppningsvis kommer gruppen växa för varje vecka.

Det är inte farligt alltså?
- Nej, inte om man gör det på rätt sätt. Och det är därför som vi har en personlig tränare och en instruktör med på varje pass. Det gäller att ta det lugnt och inte stressa fram. Faktum är att skaderisken i samband med styrketräning är väldigt liten om man har rätt teknik.

VT var på plats under det andra passet någonsin. Instruktören Therese Johansson körde hårt och de sex ungdomarna, alla tjejer, som var på plats såg ut att trivas. Övningar med en stång blandades med övningar där tjejerna jobbade med kroppsvikten.

15-åriga Kajsa Jonsson var en av tjejerna som inte låg på latsidan.

- Min mamma har tränat ganska mycket, därför ville jag också testa träning. I dag var andra gången jag var med och det är roligt. Det är bra musik, säger Kajsa Jonsson och ler.

- Knäböjen är nog jobbigast, men det känns bra efteråt. Någon favoritövning har jag inte fått ännu.

Kommer du att ta med dig det du lär dig här när du tränar på egen hand?
- Ja, det kommer jag att göra. Och jag kommer absolut fortsätta med träningspassen.

Utdrag ur Tonkongis studie

Resultaten visar att skaderisken vid styrketräning var 0,0035 skador/100 mantimmar träning. Detta kan jämföras med skaderisken vid fotbollsträning (6,20 skador/100 mantimmar träning). Det är för ett barn mer än 1500 ggr farligare att spela fotboll än att styrketräna.

Både i USA och i Storbritannien rekommenderar betydande organisationer styrketräning för barn. I USA förordas styrketräning för barn 2-3 ggr per vecka, 20-30 min per pass.

Det verkar vara på tiden att även i Sverige aktualisera frågor kring styrketräning för barn som bör mynna ut i en tydlig policy. En sådan policy från vetenskapligt håll skulle vara ett viktigt stöd för aktiva idrottare, tränare och föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!