Idrotten har drabbats hårt under pandemin med inställda träningar och tävlingar. Från och med den 9 februari kommer det endast vara rekommendationer att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19, vuxna personer som inte har vaccinerat sig ska undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus och alla som kan och får ska vaccinera sig.
Detta innebär att det inte längre behövs vaccinationsbevis för att komma in på arenorna eller kommer att finnas några begränsningar på hur många personer som får komma in.
– Äntligen! Våra klubbar är hårt prövade och har en ytterst ansträngd ekonomisk situation så dagens besked är väldigt varmt välkommet och detta gäller så klart också för publiken som nu kan vara på plats och heja fram sitt lag. Jag ser fram mot fullsatta läktare under slutspurten av grundserien och det kommande slutspelet, säger Hockeyallsvenskans VD Gabriel Monidelle till hockeyallsvenskan.se.
Västerviks IK är den idrottsklubb i kommunen som har drabbats hårdast av restriktionerna och välkomnar givetvis Regeringens besked på torsdagen. Samma dag som restriktionerna tas bort nästa onsdag spelar man hemma i Plivit Arena mot Kristianstad.
– Då är det är fullt ställ som gäller. Vi sitter nu och öppnar upp alla matcher för vanlig biljettförsäljning igen. Vi hoppas att folket kommer tillbaka till hallen från att ha suttit på soffan och tittat i två år. Det är viktigt för oss att vi får det stödet nu, säger Peter Helgesson på VIK:s kansli.
Westerviks IBK:s Magnus Larsson välkomnar också beskedet.
– Ja, det blir mycket roligare att kunna släppa in publik så klart. Innan pandemin hade vi ett snitt på 170 personer, det har halverats. Nu blir det stor skillnad och det här är välkommet på många olika sätt. Vi har inte hunnit ta något beslut i styrelsen än, men jag ser inte att vi skulle ta något annat beslut än det som rekommenderas av myndigheterna, säger han.
Enligt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson återstår dock mycket jobb med klubbarna, även efter att restriktionerna slopas.
– Mycket har raserats i tunnelns mörker som vi nu behöver bygga upp igen. Det kommer att ta lång tid och kräva fortsatt stöd från regering, regioner och kommuner under flera år, säger han i ett pressmeddelande.