Loftahammars IF firar 75 år

Foto: INGEMAR PETERSSON Wienerbagarn Cup har arrangerats sedan 1967 och årets turnering vanns av hemmaklubben Loftahammar.

Foto: INGEMAR PETERSSON Wienerbagarn Cup har arrangerats sedan 1967 och årets turnering vanns av hemmaklubben Loftahammar.

Foto:

Sport2004-10-22 01:00
På lördag kväll firar Loftahammars IF 75 årsjubileum med fest i Loftahammars bygdegård.
Loftahammars Bollklubb bildades den 13 augusti 1929 och med Folke Björkén som ordförande. Medlemsavgiften fastställdes till 50 öre om året. Redan året efter ändrades namnet till Loftahammars Idrottsförening.
Fotboll spelades i början på ?Fläskbiten? en liten plätt inne i samhället. Senare på Sandgärdet i Bågvik, varpå en plan vid ?Långgatan? kom till 1935.
1953 invigdes nuvarande idrottsplatsen Hammarvallen och 1967 byggdes det första omklädningsrummet med dusch inomhus. 1979, lagom till föreningens 50 års-jubileum, blev det nuvarande klubbhuset färdigt.
Fotboll har varit huvudsporten genom alla år med spel i div. IV som bäst, men sporter som bandy, orientering, skidor, terränglöpning, simning, gymnastik, handboll, friidrott, badminton och bordtennis har också bedrivits.
Fotbollen är även nu störst, men boule och i viss mån bordtennis har haft många utövare de senaste åren.

Ett arrangemang som var vida känt var midsommarfesterna i Källvik med upp till 6.000 besökare som bäst, men där sista året var 1964. På dansbanan i Källvik ordnades dans redan på 30-talet och kända orkestrar som Arne Hardes och ?Åby? Ericsons har spelat där många gånger.
Vidare arrangerades midsommarspelen i friidrott på Hammarvallen mellan 1954?1958. Många bra resultat noterades. Bland annat 11,0 på 100 meter av Börje Andersson från Hässleholm.
Ett världsrekord på 400 meter har slagits på Hammarvallens kolstybbanor. Löparbanan var 350 meter runt. Starten skulle alltså ske 50 meter före målet, men loppet startade av någon anledning 50 meter efter, varför loppet bara blev 300 meter. Det skrevs mycket om detta märkliga lopp i bland annat Idrottsbladet.
Loftahammars Bygdegård köptes 1961, men numera är det kommunen som äger fastigheten. Idrottsföreningen driver den än idag med driftsbidrag. Där har hållits fester, utställningar, revyer och bio visas där fortfarande. Dessutom har bygdegården använts som träningslokal för både fotboll och pingis. I slutet av 70-talet byggdes sporthallen och då flyttades det idrottsliga dit.
1967 bildades både damklubb och supporterklubb, men damklubben lades ner 1985 och supporterklubben 2002. Dessa stödföreningar har varit till mycket glädje för moderföreningen under åren.
1967 spelades den första upplagan av Wienerbagarn Cup, vilken än i dag är en årligt återkommande och populär fotbollscup.

Åren 1959/1960 arrangerade Loftahammars IF valborgsmässofirandet i samhället. Sedan 1965 är det föreningen som håller i arrangemanget med Luciafirande. Midsommarfirande har LIF arrangerat sedan 1973. I början hölls detta firande mitt inne i samhället där nu bankhuset ligger, men när det byggdes 1988 flyttade man arrangemanget till Hammarvallen.
1975 invigdes elljusspåret på cirka 2,5 kilometer, vilket sköts av LIF. 1996 kompletterades detta med en extra slinga på 500 meter.
1983 slogs det publikrekord i bygdegården på den fest som hölls i samband med broinvigningen vid Bjursund.
1987 kom första numret av klubbtidningen LIF:aren, vilken årligen delas ut till alla hushåll i Loftahammar.
1989 firade LIF 60 årsjubileum och då var bland annat TV-laget med Bengt Bedrup på plats. Årets därefter ordnades ett stort motionslopp med många deltagare. Loppet kallades Vivassen Runt och där man ordnade så att Djupsundet stängdes av under en kort tid och där bryggor då lades ut så att det verkligen gick att springa Vivassen Runt.

Under 90-talet ökades aktiviteterna. Som mest har klubben haft sex ungdomslag igång i fotboll samma år och 1992 var den nya 7-mannaplanen färdig.
1997 utökades Wienerbagarn Cup med en cup för ungdomslag, kallad Mazarincupen.
1998 var IFK Norrköping i Loftahammar på ett fyra dagars lyckat träningsläger.
? Under de senaste fem åren har vi utvecklat samarbetet på ungdomssidan med klubbar i vår närhet, säger nuvarande ordföranden Jörgen Olsson.
? Vi har under de senaste åren gjort en satsning på att ungdomslag skall åka på cuper och aldrig tidigare i klubbens historia har så många ungdomslag varit på cuper som under de senaste fem åren. Bland annat har vi vid tre tillfällen varit med i Gothia Cup och vid ett tillfälle varit i Danmark med ett ungdomslag.
? Bordtennis var mycket stor i slutet på 90-talet och början av 2000-talet. Bland mycket arrangerades Loftahammarsspelen där det som mest var 148 startande och som mest hade vi sex lag i seriespel år 2000, berättar Jörgen Olsson vidare.
? I början av 2000-talet var vi mycket lyckosamma i vår ungdomsfotboll. Ett par ungdomar blev mycket uppmärksammade av Smålands Fotbollsförbund och varit uttagna i deras talangläger. En av våra spelare är Daniel Lundqvist är så bra att han blev Loftahammars IF:s första landslagsspelare.
? Sven och Berit Pettersson, före detta lanthandlare i Loftahammar, testamenterade sitt lösöre till Loftahammars Idrottsförening och av de pengar som föreningen fick in på auktionen har föreningen bildat ?Sven och Berits minnesfond? som skall gå till utveckling av Loftahammars IF:s ungdomsverksamhet, berättar Jörgen Olsson till slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!