Kanotister utan framgång
- Det går i vågor, säger OS-meriterade Anders Ohlsén. Historiskt sett har Westerviks Kanotklubb stora meriter. OS-, VM- och SM-guld har paddlats hem till staden. Men på senare år har framgångarna uteblivit.
Anders Ohlsén.
Foto:
Under årets SM för några veckor sedan hade klubben inga representanter på elitnivå. De två som åkte tävlade i veteranklassen. Kanotentusiaster talar varmt om Liselotte "Mini" Ohlson, Johan Kroon och Anders Ohlsén.
Många skulle nog säga att klubben är kommunens historiskt mest framgångsrika någonsin. Den största framgången är förstås Sveriges första OS-guld i kanot som Erik Bladström och Sven Johansson paddlade hem i Berlin 1936.
Anders Ohlsén är den ende av den senare generationens stjärnor som bor kvar i Västervik. Numera är han vice ordförande i klubben och till vardags idrottslärare vid Ellen Key-skolan.
- Innan vi tog medalj i SM 1986 var det 27 år sedan klubben hade tagit medalj, det går i intervaller, säger Anders Ohlsén angående att WKK:s framgångar under de senaste åren varit skrala.
Enligt Ohlsén är hela kanotsporten på nedgång. Orsakerna till det, tror han, beror på att många ungdomar i stället väljer dataspel och andra idrotter.
- Det är få som orkar med de riktigt hårda fysiska idrotterna, förklarar han.
Under sommaren har WKK haft en kanotskola för ungdomar. Enligt Ohlsén har det varit tolv nya ungdomar som deltagit förutom dem som redan är med i klubben. Det går åt rätt håll, tycker han. Några andra satsningar för att locka ungdomar finns dock inte.
Trots att framgångarna inte infunnit sig de senaste åren har medlemsantalet varit ungefär detsamma, omkring 300. Däremot har antalet aktiva sjunkit. Det största gänget i dag är på cirka tio personer och där ingår Anders själv. Men då handlar det om motion och inte längre om tävlingar på elitnivå.
Lördagen 12 augusti ska WKK arrangera distriktsmästerskap. Då kanske klubben kan locka nya ungdomar att börja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!