1987 bestämde sig Lars Jörbrink för att åka över Atlanten och springa New York Marathon. I morgon står nummerlapp 31 263 vid startlinjen på Verrazano Bridge för 18:e gången.
- Det är en häftig upplevelse, säger 56-åringen.
Lars Jörbrink har en gedigen löparkarriär bakom sig. Som representant för Västerviks IF har han sprungit i både SM, Finnkampen och Europacupen.
Efter elitsatsningen började han studera på idrottshögskolan i Stockholm och kom på, tillsammans med några skolkamrater, att det vore roligt att testa att springa New York Marathon en gång.
- Vi ville mest åka dit för upplevelsens skull, men hade ändå som mål att springa under tre timmar, annars skulle det ju vara pinsamt, berättar Lars.
Han lyckades aldrig med det. Trots att han reste tillbaka 1988 och 1989 med samma mål stannade klockan på strax över tre timmar.
- Efter det var jag inte lika vältränad längre och då blev det enbart för skojs skull. Numera springer jag mellan fyra och fem timmar.
När han hade sprungit några gånger till blev målet att genomföra tio New York Marathon. Efter det blev det 15 då man får en garanterad startplats.
- Det är nämligen inte säkert att man får vara med och springa bara för att man vill. 150-200 000 anmäler sig varje gång och får stå i kö i två år. Vill man springa 2013 måste man anmäla sig innan första december exempelvis.
76 000 får springa i år. Hälften av dessa startplatser, alltså 38 000, är avsedda för utländska löpare. Sverige får 500-600 platser.
Hur många vill du springa nu då?
- Svenske Greger Höglund är ju den ende i Skandinavien som har sprungit fler gånger än mig. Jag tror det handlar om 22 eller 23 gånger. Han är över 70 år nu så vi får se hur länge han håller på. Jag tar år för år, men 20-25 stycken ska jag greja. Själva loppet är egentligen bara roligt upp till halvvägs ungefär, sen är det bara jobbigt. Men det är otroligt kul att gå i mål givetvis.
Senaste åren har han åkt dit som både löpare och guide. Till och med som yrkesman.
- Jag samarbetar med ett reseföretag och ett hotell och guidar resenärer i New York. Jag håller även i morgonjoggen inför loppet. När jag arbetade som sponsoransvarig för Reebok sprang jag med Johnny Klüft (Carolina Klüfts pappa) ett par gånger. Jag har även genomfört loppet med Jan Malmsjö. Det har varit många roliga turer, berättar Lars Jörbrink.
Det största målet är att springa 2,7 mil utan att gå. Det är nämligen efter den sträckan, vid första avenyn och 69:e gatan, som den svenska hejarklacken med vänner och anhöriga alltid finns.
Om några timmar står Västervikslöparen redo på någon av våningarna på Verrazano-bron för att ge sig iväg till tonerna av Frank Sinatras "New York, New York" för 18:e gången.