Idrottens brevlåda
Var har dagens idrottsledares ekonomiska ansvar tagit vägen, för det är deras beslut i styrelserna som ofta leder till att klubbar går i konkurs, deras vidlyftiga affärer vid inköp av spelare/tränare, ofta med svarta pengar.
Bosse Ringholms ovetande attityd till Enskede IK,s svarta pengar är bara ett spel. Han vet att det alltid har varit svarta pengar inom idrotten, när idrotten nu måste betala skatt försöker man på alla vis klara sig undan och fortsätta med svarta pengar utan att bry sig.
Sen spelar det ingen roll om klubben har skulder på flera miljoner, man kan ändå köpa dyra spelare.
Titta på Helsingborgs IF häromåret, som hade 40-50 miljoner i skulder. Kommunen gick in med 25-30 miljoner, HIF köpte hem ett antal svenska spelare från utlandet, för dyra pengar.
Detta innebar också att HIF fick vara kvar i allsvenskan. Jämför detta med Enköpings SK som var i allsvenskan häromåret, men som saknade 1 miljon och fick nej av kommunen.Det ena allsvenska laget får nästan 30 miljoner av kommunen, det andra allsvenska laget får inte ett enda öre av kommunen.. Det är inte idrott längre, utan det laget som har mest pengar, största sponsorerna, köper de bästa spelarna till högsta pris.
Spelarna som åker runt och bjuder ut sig till högstbjudande har också en del i att idrotten håller på att spåra ur, ekonomiskt och moraliskt. Dessa spelare vet inte vad klubbkänsla är utan det är bara kronor och Euro i huvudet på dem. Många av spelarna hinner avverka 10-13 klubbar under sin karriär, det finns extremfall som klarat av ännu fler klubbar. En landslagsstjärna från 50-60 talet kunde man förknippa med ett visst lag, det är omöjligt idag.
Idrotten som har varit den som fostrat ungdomen i så många år och detta har alla obetalda ungdomsledare utfört. Hur ska vi motivera dem att satsa och hjälpa våra ungdomar i framtiden, när de ser hur mycket pengar det finns i idrotten och som aldrig kommer dom till del, dessa personer som gör grovjobbet ?
För att få fram dessa lysande stjärnor vi har/haft inom idrotten så fordras en bred bredd att ösa ur, den breda bredden håller på att försvinna med alla ideellt arbetande ungdomsledare.
Samtidigt som idrottsklubbar har svårt att engagera folk som ledare, så tappar idrotten utövare bland ungdomen och klubbar läggs ned eller går samman med grannorter: Få av dessa sammanslagningar lyckas och snart blir det en brytning, ofta med nedläggning som följd. Bor själv på en unik ort, där har sammanslagningen lyckats.
På 50-talet fanns det 135 bandyklubbar i Småland, idag finns det ett 30 tal. Idrotten går inte mot någon lysande framtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!