Ideellt arbete i stället för avlönat?

Västerviks idrottsföreningar kan få mer att göra nästa år. Koalitionen S och M vill spara sex miljoner kronor och tittar på hur driften av anläggningar skulle kunna bli mer ideell.
- Det viktigaste är att vi får ordning på kommunens ekonomi, säger Tomas Kronståhl (S).

Foto: Hans Brandin

Sport2012-07-06 00:00

I juni togs beslut om att lägga ner kultur- och fritidsnämnden i Västervik. Nedskärningen ingår i det besparingskrav som kommunstyrelsen, med S och M i spetsen, ställt på kultur- och fritidsverksamheten. Av de dryga 75 miljoner som går åt årligen, ska sex miljoner kronor sparas under 2013. Tomas Kronståhl (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen, ser gärna att idrottsföreningar själva tar över skötseln av sina träningsanläggningar i framtiden.

- Det är ett gammalt S-krav. Erfarenheten säger att de föreningar som sköter sina egna anläggningar oftast gör det bättre än kommunen.

Enligt Tomas Kronståhl är det ett rättvisekrav att exempelvis olika fotbollsplaner kostar lika mycket att sköta. Han påpekar att vissa föreningar lägger ner mer ideellt arbete på sina anläggningar än andra i dagsläget. Att vissa får anläggningsbidrag, medan andra nyttjar kommunalt anställda vaktmästare.

- Min uppfattning är att mer ideellt arbete leder till att man tar större ansvar för verksamheten. Vi har bygdegården som modell för hur det hela skulle kunna skötas i framtiden, säger Tomas Kronståhl.

Jesper Andersson är ordförande i Västerviks FF. I dagsläget betalar klubben en timavgift för att träna på gräsplanerna Karstorp och Bökensved, som ägs och sköts av Västerviks kommun.

- Det är något vi har stor nytta av. Rent teoretiskt skulle man ju kunna göra det själv, men det är alltid svårt att hitta folk som har tid, säger Jesper Andersson.

VFF-ordföranden vill inte ta ut några förluster i förskott, men tycker att dagens upplägg är bra eftersom flera lag använder samma planer.

- Att dela upp arbetet mellan klubbar och hålla koll vilken som gör vad, så att rätt klubb premieras för sitt arbete. Det skulle innebära en belastning för verksamheten, säger Jesper Andersson.

Kommunen omorganiseras

Kultur- och fritidsnämnden läggs ner. Nämnden, som i dagsläget har består av elva ledamöter, kostar enligt ordförande Hans Ellervik (VDM) 300-400 000 kronor om året.

Kultur- och fritidsförvaltningen flyttar. Förvaltningen kommer sannolikt att slussas in under barn- och utbildningsnämnden eller kommunstyrelsen.

Ekonomi. 2011 uppgick kostnaderna för Västerviks kultur- och fritidsverksamhet i 76,9 miljoner kronor. Detta utgör fyra procent av kommunens sammanlagda kostnader.

Besparingar. Enligt den budget som S och M enats om, ska verksamheten kosta sex miljoner kronor mindre under 2013.

Se även intervjun med Hans Ellnervik på kultorsidorna i dagens VT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!