Fullt ös mot 2-dagars

Planeringen för Tjust 2-dagars 12-13 juli är i full gång. Arrangörerna Thomas Almqvist, Staffan Skobe och Anders Pettersson är redo för årets orienteringstävling i Västervik.

Thomas Almqvist, Staffan Skode och Anders Pettersson är redo att göra om Karstorpsfältet till ett orienteringssamhälle när Tjust 2-dagars intar Västervik 12-13 juli. FOTO: ANDERS STEINER

Thomas Almqvist, Staffan Skode och Anders Pettersson är redo att göra om Karstorpsfältet till ett orienteringssamhälle när Tjust 2-dagars intar Västervik 12-13 juli. FOTO: ANDERS STEINER

Foto: Anders Steiner

Sport2011-07-02 00:00

Den allra första Tjust 2-dagarstävlingen ägde rum för 50 år sen i skogarna mellan Tuna och Hjorted. Samlingsplats var Tuna Järnvägsstation eftersom man på den tiden kunde åka tåg till tävlingarna. De två första 2-dagars var ett samarbete mellan Solstadströms GIF och Hjorteds GIF. 1953 tog nybildade OK Hjortstigen över arrangemangen fram till ett längre uppehåll. Numera cirkulerar arrangörskapet mellan Gamleby OK, Ankarsrums OK och Västerviks OK.

- Det här är en av de äldsta tävlingarna i hela Småland och det är nummer 27 i år då det har varit några uppehåll sen premiären 1951, berättar tävlingsledaren Staffan Skobe.

I fjol blev 2-dagars även den största tävlingen i Småland då runt 900 deltagare fanns på plats båda dagarna.

- Det är inte lika stort antal som har anmält sig i år ännu, men det kommer. Många anmäler sig dagarna innan och även samma dag, speciellt om det är fint väder, säger Skobe.

Motionsloppet Karhu Run går samtidigt, påverkar det 2-dagars?
- Nej, vi tror inte att det har någon betydelse för anmälningarna. Vi ser det snarare som ett komplement i så fall. Att våra löpare kan åka in till stan på kvällen och springa lite extra om de vill. Sex kilometer är ganska lagom.

Tjust 2-dagars är en orienteringstävling för löpare i alla åldrar.

- Den är uppdelad i 54 klasser, allt från under tio år och upp till 85, säger banläggaren Thomas Almqvist.

- Vi har även inskolningsklasser där små barn får springa lite. Vi har haft 3-4-åringar som har deltagit och vissa har till och med fått åka barnvagn genom de små banorna, tillägger biträdande tävlingsledaren Anders Pettersson och skrattar.

För de allra minsta finns knatteknat där de får gå en liten snitslad bana med stämpling för att sen få en present när de kommer in i mål. Det finns även barnpassning så att föräldrarna kan vara med och tävla ordentligt.

- Det blir ju som ett litet minisamhälle som vi bygger upp, menar Skobe.

Det är andra gången tävlingen går i Karstorp. Banorna finns i olika längder beroende på ålder och kunskap.

- Den längsta är kring en mil och de yngsta springer upp till två kilometer, berättar Almqvist och fortsätter:

- Jag har försökt dela upp skogen så gott det går. Första dagen är norröver och andra dagen ligger banorna i de södra delarna på kartan.

Terrängen är inte den lättaste.

- Det är en riktig kustterräng med berghällar och mycket detaljer på kartan. Om man trasslar till det så är det svårt att hitta tillbaka. Det gäller att ha bra kartkontakt, säger Skobe.

På frågan om vem som tar hem segern i kommunens orienteringshöjdpunkt är svaret:

- Vi har några duktiga killar i H20-klassen som springer för Gamleby. De har nog en bra chans att hålla sig i toppen, avslutar Västerviks OK:s taggade arrangörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!