Att ha en någorlunda sund kosthållning är viktigt för alla människor. Inte minst om man sysslar med en idrott - som ishockey till exempel. VT hälsade på Fredrik Bertilsson i hans lägenhet för att snacka matvanor.
Bertilsson är minst sagt blygsam angående hans kapacitet i köket.
- Jag fick väl VG på hemkunskapen på högstadiet, men tillhör definitivt den nedre halvan när det gäller maglagning.
Matlagningsprogram har de senaste åren slagit igenom ordentligt och är frekventa i tv-tablån. Det händer också att Fredrik Bertilsson tar en titt på dessa program då och då. Men att själv laga mat gör han inte speciellt ofta.
- Att laga mat åt sig själv kan vara bland det värsta som finns. Det är betydligt roligare om man lagar åt andra eller tillsammans med några.
Tro dock inte att Bertilsson struntar helt och hållet i vad han stoppar i sig.
- På matchdagen och dagen innan tänker jag lite extra på vad jag äter. Om vi har en hemmamatch på en söndag till exempel, så brukar jag ställa klockan på nio, käka lite frukost och gå och lägga mig i sängen lite till. Sedan vill jag hinna med att få i mig lite mat vid ett-tiden, säger han och lägger till:
- Det händer också att jag ringer mamma och kollar om jag kan komma förbi och äta.
Har du någon favoritmat innan match?
- Husmanskost går alltid ner. Framför allt köttbullar, sås och potatis. Med lingonsylt och ärtor till. Fast visst, oxfilé sju dagar i veckan vore inte fel, vem gillar inte det liksom. Men det är ju inte direkt realistiskt.
Samtidigt som Fredrik Bertilsson svarar på våra frågor håller han på med maten. Han var valt att bjuda på Pasta Carbonara. Eller Pasta Carbonara a´la Emil som han vill kalla det, en hyllning till kompisen Emil Spjut. Pasta i alla dess former är också något som Fredrik gärna äter inför match.
Vi glider in på vem i VIK-laget som är bäst respektive sämst på att laga mat. Vem som är sämst avböjer Fredrik att svara på. Däremot berättar han vem han tror är vassast efter viss betänketid.
- Björn Keller. Jag sitter bredvid honom i omklädningsrummet, så vi pratar mycket med varandra. Björn pratar ofta nöjt om vilken god mat han ska laga till helgen, säger Fredrik och imiterar Kellers skånska dialekt.
Pastan och baconen blandas med såsen. Och salladen bestående av gurka och tomat är hackad. Bertilsson är färdig med måltiden. Det tog ungefär 30 minuter.
Hur är känslan, blev det lyckat?
- Vi får väl se hur det blir, men det känns helt okej.