Niklas Lind leder veckomagasinet Studio Corona och på torsdagsmorgonen var det dags för det femte avsnittet. Denna vecka låg fokus på idrottsföreningarnas hantering och påverkan av Corona-krisen. Samtalet handlade främst om de ekonomiska effekterna. Georgsson fick en fråga om hur VIK reagerade när säsongen, efter en av fem slutspelsmatcher, blåstes av.
– Väldigt tråkigt, såklart. Vi hade haft en bra andra halva efter en tuff start och nådde slutspelet. Samtidigt visste vi om att det här låg och gungade. Det var tråkigt för föreningen i stort, det hade inneburit lite extra pengar på kontot, men nu när man vet mer var det självklart att lägga ner.
Morgan Anderssons Västervik Speedway hann inte ens dra igång och en säsongsstart som redan blivit uppskjuten har känts avlägsen. Men det finns, enligt Andersson, hopp. Trots förra veckans rapporter om de hårda karantänkraven i Polen.
– Det händer saker varje dygn där nere (i Polen). Häromdagen släppte man upp gränsen mot Tyskland och får man ett intyg från sin arbetsgivare behöver man inte sättas i karantän när man kommer tillbaka. Vi följer frågan och under tiden tränar vi med våra ungdomar, även om det är ett mindre antal än vanligt.
Osäkerheten präglar samhället och såklart också idrottsklubbarna. Västervik Speedway hade kommit relativt långt i sitt sponsorarbete när säsongsstarten sköts upp.
– Vi har fått bra respons från våra partners och även fått in några nya innan vi fick låta det ligga på is. Vi har börjat återuppta det arbetet nu. Några avhopp har det blivit men på det stora hela är vi positivt överraskade över att många valt att fortsätta men vi tar höjd för att det kommer att bli fler som inte har möjlighet att fortsätta, säger Andersson.
De uteblivna slutspelspengarna till trots går VIK mot ett starkt ekonomiskt år, enligt Georgsson. Vars arbete med truppen ändå påverkas.
– Vi har kommit en bra bit på vägen och har en bra dialog med spelare från förra årets trupp och nyförvärv. Jag följer vad som händer med budget och sponsring, vi ska ha råd att betala lönerna sen, så arbetet förhalas lite.
När speedwaysäsongen drar igång är fortfarande oklart. Det datum närmast i tiden som varit på tapeten är 2 juni. Det kommer förmodligen inte att köras speedway då, enligt Morgan Andersson.
– Det är ett långskott. På tisdag den 12 maj ska det i så fall vara klartecken då vi ska ha tre veckor på oss innan det är match. Att restriktionerna skulle vara hävda till nästa tisdag är det nog inte många som tror på.
Andersson tror mer på mitten på juli.
– Jag hoppas det. Det släpps mer och mer runtom i Europa.
För VIK:s del är premiären den 11 september fortfarande månader bort.
– Vi försöker hitta hopp och det är utefter det datumet vi jobbar. Det kan bli så att den drar igång utan publik, säger Georgsson.
Att köra utan publik är inget alternativ för Västervik Speedway.
– Nej, vi kan inte bedriva vår verksamhet utan publik. ESS (Elitspeedway Sverige) ståndpunkt i frågan är att vi måste kunna ta in minst två tusen åskådare. I speedway tänker man generellt som så att man försöker få hemmamatcherna att gå runt på de intäkter man får genom publik och försäljning medan samarbetspartners och sponsorer täcker upp för bortamatcherna.
Många företag har tvingats permittera personal och de lokala elitklubbarna är inga undantag. VIK har permitterat fyra medan Västervik Speedway permitterat två personer. I VIK:s fall handlar det om de kontrakterade ledarna, alltså Georgsson, Mattias Karlin och målvaktstränaren Gabriel Remelin. Dessutom är klubbens enda heltidsanställde spelare, Victor Öhman, permitterad.
Utöver det ekonomiska läget och ett framtida eventuellt samarbete mellan klubbarna – båda var överens om att det finns vinning i ett sådant – diskuterades såklart också en del sportsliga frågor. Bland annat Västervik Speedways treårsplan där målsättningen är att kröna det med ett SM-guld 2020.
– Får vi vara skadefria och köra med det lag vi tänkt har vi goda chanser att vara med och utmana, säger Andersson.
Emil Georgsson fick frågan om när VIK tänker sig att man är redo att gå upp i SHL.
– Vi försöker fortfarande etablera oss på den här nivån. Med det nya seriesystemet där man inte behöver slå ett SHL-lag så ökar chanserna men vi är en liten förening så vi ska inte gapa efter för mycket.
Lind frågar också Georgsson om det lyckade konceptet att värva utländska spelare och om det kommer att fortsätta.
– När man lyckas med nåt får man blodad tand på det. Det sprids också i hockeyvärlden och andra utländska spelare att man kanske kan komma till en mindre klubb, få stor roll och visa upp sig för att sedan gå vidare. Men den största anledningen är ekonomisk. Svenska bra spelare som är etablerade kostar betydligt mer, tyvärr.
I programmet visades också inslag där andra idrottsföreningar fick svara på frågor om hur deras verksamhet har påverkats.
– Vi hade ett aktivt år framför oss med fem evenemang framåt sommaren och våren som på ett eller annat sätt blivit påverkade. Det här påverkar föreningen på olika sätt. Dels ekonomiskt, vi hade en budget inför året som det kan bli bortfall på. Osäkerheten som finns med tanke på evenemangen är svår att förhålla sig till. Samtidigt har vi Hitta Ut som har en helt annan bild i nuläget där det verkligen blomstrar, säger Jakob Lööf från Västerviks OK.
– Det som påverkar mest är att vi måste ställa in planerade tävlingar under våren, maj, juni. Det är ens tor intäktsbit som faller bort. I dagsläget vet vi inte hur vi täcker upp för det och vi hoppas på lättnader i restriktionerna framåt augusti, säger Åsa Remius från Västerviksortens Ryttarförening.
En positivare bild förmedlas från Svante Gustafsson vid Loftahammars GK.
– Vi öppnade i mars. I april har vi haft fler greenfee-gäster än nånsin och fler medlemsspel. Vi håller tummarna och hoppas vi tar oss igenom situationen.
Joakim Nyman, ordförande i Västerviks FF:
– Helt klart en annorlunda säsong. Allt serie- och tävlingsspel har ställts in men alla våra lag har kunnat fortsätta att träna, vilket är viktigt. Vi kan spela träningsmatcher mot närliggande klubbar, utan publik. Vi har vår huvudsponsor klar men avvaktar i övrigt med den biten.
I en enkät som Västervik Framåt gjort där man frågat efter huruvida företagens sponsring av idrottsklubbar påverkats svarade 27% "ja, stor minsking", 22% svarade "ja, liten minskning", 30% av de 100 svarande svarade "nej".
Artikeln kan komma att uppdateras.