Bra start för VORF i Ponnia Cup

Västervikarna är i topp efter de första kvaltävlingarna. Under torsdagen satte Ponnia Cup igång på allvar med lagtävlingar i dressyr och hopp. Två Västervikslag knep första- och andraplatsen i dressyrens första kvaltävling.

Satsar på hästar. Melanie Ascough rider under Ponnia Cup för Inas dressyrtanter. I går kom laget tvåa, men till finalerna på söndag tar lagen inte med sig några poäng.FOTO: MATILDA AHL

Satsar på hästar. Melanie Ascough rider under Ponnia Cup för Inas dressyrtanter. I går kom laget tvåa, men till finalerna på söndag tar lagen inte med sig några poäng.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Sport2006-08-04 00:25
Under torsdagen körde allvaret igång med lagtävlingar i hopp- och dressyr. Ponnia Cup som genomförs för andra året i rad har numera också en dressyrtävling. Sedan innan har det enbart handlat om hopptävlingar.
I dressyrtävlingen är det sammanlagt åtta lag som deltar med fyra ryttare i varje lag. Det blev en riktigt positiv dag för Västerviksryttarna som under den första deltävlingen alltså tog både första- och andraplatsen. Bäst igår var laget som gick under namnet Västerviksortens lag 1 och som leds av Carena Nilsson. Tvåa kom Inas dressyrtanter vars coach är Maria "Ina" Arnryd.
- Jag påtvingar dem det här, skämtar Carena Nilsson och skrattar.
- Nej då, de måste ha en egen drivkraft, säger hon sedan och ser lite allvarlig ut.

Carena Nilsson är en riktig personlighet. Hon lyser i regnet med sitt långa hår, långa gröna regnkappa och paraply. Hon peppar sina tjejer. För det verkar bara vara tjejer som deltar i dressyrtävlingen.
- Under hela Ponnia Cup är det bara omkring tio pojkar som rider, berättar tävlingsledaren Maria Holmqvist. Sammanlagt är det 300 ryttare som tävlar.
- När man tävlar i dressyr gäller det att vara fokuserad. Tävlingsmomentet tar sex-sju minuter, men det är timtals av förberedelser, berättar Carena Nilsson.
Under Ponnia Cup ligger domarbedömningen på den så kallade sitsen, vilket innebär att vad som bedöms är ryttarens rörelser och samarbete med hästen. Det nationella förbundet har påtalat att det är viktigt att utbilda ungdomar i just detta. Nya böcker har också publicerats om denna problematik. Anledningen tycks vara att sitsen bedöms internationellt och att Sverige har hamnat lite efter på detta område.
Även om dressyrklassen är liten i förhållande till hoppklassen - mindre än 20 procent av de 25 000 aktivt tävlande håller på med dressyr - är det fokuserade ryttare som tävlar i Ponnia Cup.

En av ryttarna i Inas dressyrtanter heter Melanie Ascough. På gymnasiet går hon på idrottsprogrammet med inriktning hästar.
- Min häst, Sandy Win var skadad och blev helt friskförklarad i början av juni. Jag ska nog satsa på det här nu, berättar hon efter att Inas dressyrtanter gått i mål.
Melanie har pappa Jim på besök från Singapore och mamman Eva Svensson Ascough är också på plats för att heja på dottern.
"Ina" berättar att alla fyra ryttarnas resultat räknas under tävlingen. De läggs ihop för ett gemensamt lagresultat. Maxpoängen är tio, men det får sällan ett lag.
Även om det under torsdagens tävling gick bra för de två Västervikslagen är inget ännu avgjort. Eftersom det bara är åtta lag som deltar så går alla till final, men väl där börjar alla om från början. Några bra resultat så här i starten spelar åtminstone poängmässigt ingen roll. Fast som i alla idrotter spelar psykologin förstås en stor roll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!