Är de lika glada nästa vecka?
Gamleby IF startar en insamling för "nya" Tjustvallen i Gamleby.
Alla tre är alltså idrottsledare i en av kommunens allra största idrottsföreningar. Bilden är tagen på Tjustvallen i Gamleby, i bakgrunden syns den konstfrysta bandybanan som invigdes redan 1976.
Det är om Tjustvallen det här reportaget ska handla. Den snart 30-åriga bandyanläggningen är både omodern och miljöfarlig. Den har i princip tjänat ut. Medel för åtgärder har begärts i flera år, men det har ännu inte avsatts en enda krona.
Anläggningen innehåller 6000 kilo ammoniak. Miljöriskerna är stora. Tjälskjutningar i banbädden har inte gjort saken bättre. Det har gått så långt att kultur- och fritidsnämnden inte länge anser sig kunna ta ansvar för driften. Man måste helt enkelt investera i en helt ny anläggning med modern teknik.
En ny fullt färdig anläggning med förutsättningar som finns i Gamleby är kostnadsberäknad till 10 miljoner kronor. Att den nya banan ska ligga där den gamla ligger är ställt utom allt tvivel. Det finns numera bara en enda bandyklubb i kommunen, den heter Tjust Bandy och den ingår i "GIF-koncernen".
Kultur- och fritidsnämnden har på flera sidor presenterat den nya bandyanläggningen på Tjustvallen. Svenska Bandyförbundet och Tjust Bandy har deltagit i utredningen med stor entusiasm och energi.
På torsdag i nästa vecka ligger investeringsförslaget på kommunfullmäktiges bord för andra gången. Då är det 63 kf-ledamöterna som bestämmer och de är långt ifrån överens. Ni har tidigare kunnat läsa i tidningen att socialdemokraterna vill öronmärka 10 miljoner kronor för Tjustvallen i Gamleby. Den borgerliga majoriteten har en helt annat uppfattning, den vill i stället satsa 6,5 miljoner kronor på Kulbackens Museum i Västervik. Frågan är om herrarna på bilden är lika glada efter fullmäktiges sammanträde nästa vecka.
- Bandybanans framtid måste lösas, vi kan inte skjuta den framför oss längre, säger Per Allerth.
- Det är dags för politikerna att fatta beslutet. Tjustvallen tar emot massor av ungdomar varje säsong, vi har ju både bandy och fotboll, säger Per-Gunnar Jonsson.
Anders Norell är Mr Bandy i Tjust. Han har till och med flyttat från Gunnebo till Gamleby för att finnas nära Tjustvallen.
- Det är en stor risk med all ammoniak, vi måste få en ny anläggning innan en olycka är framme. säger Anders.
Under utredningens gång har de här tre eldsjälarna dessutom tagit fram ett förslag som går ut på att bandybanan också förses med konstgräs. Pengarna för detta finns i de 10 miljonerna och projektet är mycket väl genomtänkt. Då kan ju anläggningen användas året om. Bandy på vintern och fotboll vår, sommar och höst. Beslysning för kvällsmatcher finns ju redan.
Anders Norell har tittat på en anläggning i bandystaden Vänersborg och är nästan lyrisk. Per Allerth och P-G Jonsson har satsat mycket tid på studiebesök på andra ställen. Fotboll på konstgräs är ju framtidens melodi. Klubbar kommer att vallfärda till Tjustvallen för att få spela fotboll på bandybanan.
Hela Gamleby IF är med i projektet. Det kommer att krävas 1000-tals frivilliga timmar innan allt är klart, men det är inte det som är det stora bekymret. Det är vad politikerna trycker på för knapp på kommunfullmäktiges sammanträde nästa vecka.
När den konstfrusna banan skulle byggas på Tjustvallen i mitten av 1970-talet startades en insamling av pengar i Gamleby. GIF-medlemmar, och alla andra, ville visa att de menade allvar. Till slut stannade barometern på de utlovade 200 000 kronorna.
Nu är man inne på något liknande . De första pengarna är redan satsade. 90-årsfsten i lördags inbringade 35 000 kronor. När Stefan Erixon gick från IFK Motala till Hammaarby IF fick moderklubben Gamleby IF en rejäl slant. 40 000 kronor av detta är också avsatta för "nya" Tjustvallen.
75 000 kronor är en bra grundplåt för ett mycket bra projekt. Nu fattas bara de kommunala 10 miljonerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!