Ansvar, kamratskap och respekt

Det är viktiga nyckel-
ord i Västerviks Ishockeyklubb.

Foto: ANDERS LILJEGREN Magnus Nilsson berättar om Röda tråden, som innehåller mål och riktlinjer för verksamheten i VIK.

Foto: ANDERS LILJEGREN Magnus Nilsson berättar om Röda tråden, som innehåller mål och riktlinjer för verksamheten i VIK.

Foto:

Sport2005-03-15 00:25
I lördagens tidning mötte vi psykologen Lars Övling och den nationella representanten för spelarfacket Sico; Peter Hagbergh.
I dag ska vi möta representanter för den lokala ishockeyklubben och få del av deras reflektioner och synpunkter på debatten efter "hockeyskandalen". Det är VIK:s ordförande Magnus Nilsson och ungdomstränaren Gunnar Johnsson som kommer till tals.
Magnus Nilsson förklarar att han är lite trött på hockeyskandalen och allt som skrivits om den. Han hävdar bestämt att bristen på moral och etik inte är ett specifikt idrottsrelaterat problem. Det är snarare ett samhällsproblem menar han. Det är en ståndpunkt han delar med samtliga som VT talat med.

Däremot tycker Magnus Nilsson att det är positivt att spelarfacket lovar att ta tag i de här frågorna, eftersom diskussioner kring etiska frågor är betydelsefulla, och något alla kan behöva och må bra av. Han förstår att hockeyn kan uppfattas som lite "macho" eftersom det är en kampidrott. Det är tillåtet med fysisk kroppskontakt och det kan stundtals gå ganska våldsamt till i rinken under spelets gång.
- Ibland sägs och görs saker på planen som inte skulle göras eller sägas i andra sammanhang, menar han.

Gunnar Johnsson har en bakgrund i VIK:s A-lag, och är numera tränare för ungdomslagen. Han berättar att klubben har satt upp så kallade etiska regler som det är viktigt att följa.
- Så fort det försiggår något fult på planen blåser vi av, och det är något vi håller hårt på upp till U11 (tioåringarna), säger han.

VIK:s styrelse har sammanställt ett måldokument, med tydliga mål och riktlinjer för verksamheten; Från Hockeyskolan till J-20. Själva kallar de den för Den Röda Tråden. Här finns nämligen de nyckelord som ska genomsyra hela verksamhet i klubben. Det är tio ledord varav fem är av teknisk karaktär och övriga fem täcker personlig utveckling. Dessa senare är ansvar, respekt, glädje, gemenskap och kamratskap.
I detta dokument förklaras också att klubben tydligt tar avstånd från mobbning, våld, droger och doping.

Magnus Nilsson berättar att man i VIK jobbar mycket på att skapa god stämning i lagen. En bra gruppdynamik är en förutsättning för ett fungerande lagspel.
- Vi trycker mycket på lagspelet, för fungerar inte gruppen så fungerar inte laget. Respekt för varandra är A och O, säger han.
Problemen som diskuterats tycker både Magnus Nilsson och Gunnar Johnsson ger en bild av vår tid. Det är ett ganska hårt och tufft samhälle vi lever i, och idrotten är en del av detta samhälle. Dock kan idrotten inte svära sig fri från ansvar.
- Värderingar inom idrottsrörelsen påverkas av samhällsklimatet generellt, säger Magnus Nilsson.
Gunnar Johnsson tycker att klimatet bland barn och ungdomar blivit tuffare och råare, och han tycker att det också behövs tuffare tag för att för att få bukt med problemen.
- Redan i skolan är det för snällt. Gränserna för vad som är tillåtet har flyttats fram.

Såväl skolan som idrottsrörelsen måste ha till uppgift att både undervisa och uppfostra barnen. Ungdomarna måste få lära sig att visa respekt och empati. Det är också viktigt att förstå och acceptera att människor är olika anser han.
Magnus Nilsson tycker att ett stort problem överlag i dag är synen på kvinnor, och särskilt objektifieringen av unga kvinnor, vilket Gunnar Johnsson håller med om.
Båda är överens om att mycket hänger på ledarskapet, något som VIK också satsar på. Klubben har bland annat tagit hjälp av psykologen Lars Övling för att ge ungdomsledarna utbildning, och öka medvetenheten bland ledarna om barns utveckling och mognadsgrad.
- Det är av stor vikt att som ledare verkligen se alla barn, och att man ger varje individ plats och tid. Svårast kan vara att se till att de tysta barnen får lika mycket uppmärksamhet som de som hörs och syns mest, säger Gunnar Johnsson.
Detta är något som han själv tycker är av central betydelse, och som han försöker utveckla i sin egen tränargärning.

Magnus Nilsson önskar att fler föräldrar skulle engagera sig i idrotten. Det är för få som gör det nu tycker han. Men många föräldrar lever en stressad tillvaro, och hinner inte riktigt engagera sig i barnen.
- Jag tycker dessutom att det finns för få mammor inom idrotten, kanske speciellt inom hockeyn, säger Magnus Nilsson. De finns visserligen där men då ofta indirekt, det vill säga fungerar som kaffekokare och bingolottsförsäljare. Om fler mammor skulle engagera sig i verksamheten i stort och också i själva träningarna kanske det kunde bidra till en lite mjukare attityd och en mindre hård jargong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!