Skyttegillet hade avslutning

Västerviks Skyttegille har haft säsongsavslutning och klubbmästerskap för sitt luftgevärsskytte. En gång i veckan är det cirka 26 veteraner som skjuter i luftvapenhallen på Brunnsgatan i Västervik.

15 april 2011 00:00

Den här verksamheten har pågått under många år. Sedan skarpskyttebanan vid Kejserlund försvann under fjolåret satsar Skyttegillet enbart på luftgevärsskytte.

- Nu koncentrerar vi oss på det här, förhoppningsvis kan vi snart modernisera hallen med elektronisk markering, säger Jan Gustavsson i Skyttegillet.

Skyttegillet delar för övrigt luftvapenhallen med Västerviks Pistolskytteförening, ett samarbete som fungerar perfekt enligt Gustavsson.

Varje torsdagsmorgon samlas deltagarna, både damer och herrar, för att skjuta. En del har börjat med luftgevär, andra har varit med länge och tidigare skjutit med mausergevär.

- Det blir cirka 14 samlingar per säsong. Vi håller på från januari till april och från september till strax före jul. Den äldsta deltagaren är född redan 1924, berättar Jan Gustavsson.

När VT besökte skyttehallen var det alltså avslutning på vårsäsongen och stämningen var hög. En del deltagare sköt för fullt, medan andra dagen till ära festade på smörgåstårta.

Det är inte bara veteraner som skjuter luftgevär. Ett 25-tal ungdomar och deras föräldrar, Skyttegillets framtid, är också med i verksamheten.

- Dessutom hyr vi ut hallen till bland annat skolor och då ställer vi upp som instruktörer. Ett par kvällar i veckan får vem som helst komma hit och skjuta, säger Jan Gustavsson.

Västerviks Skyttegille är en gammal och anrik förening som bildades den 13 maj 1860. Den första banan låg där brandstationen i dag ligger, 1961 flyttades verksamheten till Kejserslund.

Nu är luftvapenhallen föreningens hemvisst där verksamheten tar en paus över sommaren.

- Men i september drar vi i gång igen, lovar Jan Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Hilding