Skolchefen om nya rekommendationen: "Kan minska oron"

Nu ska även yngre barn stanna hemma från förskola och skola om någon i familjen har covid-19. Kommunens barn- och utbildningschef kommenterar.

Västerviks kommuns barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

Västerviks kommuns barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västervik2020-12-01 10:24

På tisdagen höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff om att även symtomfria barn i skola och förskola fortsättningsvis rekommenderas att stanna hemma om någon i hemmet har covid-19. 

– Jag tror att det här är en förändring som kan minska oron och skapa arbetsro. Det är viktigt, vi har en ansträngd situation och våra medarbetare har en hög arbetsbelastning, säger Västerviks kommuns barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson. 

Han tror att de nya rekommendationerna också kan lätta på oron för fler än bara personalen. 

Hur ska ni se till att eleverna som är hemma hänger med i skolan?

– Utbildningsministern var väldigt tydlig med att skolorna inte har någon skyldighet att bedriva undervisning när barnet är hemma, men beroende på omständigheter så kan skolan komma att göra det. Men då är det utifrån en specifik situation och efter beslut av rektorn.

Åtgärden bedöms inte få någon avgörande effekt på smittspridningen, enligt Folkhälsomyndigheten. Syftet är att skol- och förskolepersonalen ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!