Loftahammarsprofil har gått ur tiden

I en ålder av 98 år har. pensionatsvärdinnan, fru Eleonora Stenhammar, Källvik, avlidit. Hon var en aktiv och välkänd profil i Loftahammar under många, många år.

8 september 2012 00:00

Nora, som hon kallades, var född och uppväxt på gården Kullen i Bågvik, Loftahammar. Hennes föräldrar var lantbrukare. Hon kom tidigt ut i förvärvslivet. Hon blev piga redan som 13-åring, något år senare flyttade hon till Västervik och blev hembiträde hos järnhandlare Otto Kling.

1933, som 18-åring, gifte hon sig en januaridag med Erik Stenhammar i Västervik. Paret bosatte sig direkt i Källvik, resan gick med båt upp till Loftahammar i nyisen. På den tiden var Källvik fortfarande en utpräglad brunnsort med hotell, badhus och brunnssalong. Eleonora Stenhammar började hyra ut rum till sommargäster.

Efter hotellbranden 1945, köpte Facit i Åtvidaberg stora delar av Källvik, som sommarhem för de kollektivanställda. Företaget "ägde" Källvik fram till 1968 då verksamheten i Åtvidaberg började vackla.

Det var Eleonora Stenhammar som skötte verksamheten. Hon kunde ha mellan 150 och 200 gäster i de 50 rummen, som man disponerade. När verksamheten var som störst hade man 33 anställda under sommaren. Det var mycket jobb med servering, tvätt, städning och alla andra sysslor. Gästerna skulle ha tre rejäla mål mat om dagen och dessutom kvällsté.

- Många av gästerna gick både morgon och kväll till brunnen nere vid sjön för att dricka av det järnhaltiga vattnet. För en del kurer skulle man dricka brunn upp till tio glas per gång, varje dag i upp till tre veckor. Ofta var det kurer på just tre veckor som gällde för att det skulle göra nytta. Det var oerhört mycket folk som kom hit just för att dricka ur den järnhaltiga brunnen, berättade Eleonora Stenhammar i VT för tio år sedan.

När Facit försvann från Källvik 1968 köpte Stenhammar pensionatsbyggnaden och ett hus till och fortsatte med restaurangverksamheten. Det har firats många kalas och bröllop i Eleonora Stenhammars regi. Parallellt med pensionatsverksamheten i Källvik var Eleonora Stenhammar också föreståndare för köket på Gertrudsgården i Västervik under lång tid.

Hon upplevde många lyckliga år i Källvik. Hon berättade i flera artiklar i VT om brunnslivet. Bland annat om tiden då Povel Ramel bodde där.

- Han kom hit till Källvik tillsammans med sin farmor, friherrinnan Ramel omkring 1925. Povel var bara fem år, mellan 1925 till 1939 bodde de i Källvik varje sommar. Under de senare åren spelade och sjöng Povel Ramel många gånger för gästerna på hotellet, där han framförde sin revy Sommarfräknar för första gången. Det var faktiskt just under Sommarfräknar som den mycket berömda "Sorglösa brunn" kom till, berättade hon för VT .

Eleonora Stenhammar var aktiv socialdemokrat. Hon var ordförande för kvinnoföreningen i Loftahammar och ledamot i hemhjälpsnämnden och medlem av lottakåren. Under 1970-80-talet var hon ordförande för PRO i Loftahammar.

Eleonora Stenhammar sörjes närmast av fyra barn med familjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Faleij