Vilka var grabbarna som spelade i Alléns IK?

När förra seklet var ungt var fotbollspelande inte så välorganiserat som i dag. Men intresset var inte mindre för det  - snarare tvärtom.

18 februari 2012 00:00

Jens Arfvelin, Västerviksgrabb som numera bor i Stockholm, har skickat ett gäng bilder som han ärvt av sin farfar Gösta "Bull" Johansson. Gösta "Bull" Johansson spelade fotboll i Alléns IK. Namnet Bull fick han genom fotbollen, möjligen hade han större fallenhet för fulspel än teknik, skriver Jens.

Vid den här tiden, runt 1920, fanns det massor av kvarterslag där grabbar från 14-15 år och uppåt samlades på söndagar för att spela boll på Kostadion vid Folkets Park eller på Läroverksplan. Lagen var väldigt lokala och hade namn som Norrlandskamraterna, Södermalmskamraterna, Fox, Ekdalens BK, Höckersbo BK och många fler. De två sistnämnda blev så småningom IFK Västervik och Västerviks Allmänna Idrottssällskap (VAIS).

På en av lagbilderna (den utan någon lagledare) tror Jens att vi ser vi Höckersbo BK. Det är rätt kan en gammal vaisare lätt konstatera. Det är en bild på HBK årgång 1920. Bilden finns i Vais jubileumsskrift från 1969. I laget fanns bland andra tre bröder Nilsson, Einar, Otto och Helge. Och fler kom i senare upplagor. Syskonen Nilsson var 14 barn varav några flickor som inte spelade boll.

Jens Arfvelin tycker det vore kul om någon känner till något om Alléns IK och alla andra kvarterslag i stan. På bilden med fem AIK-grabbar på tror Jens att i den bakre raden från vänster kan vara hans farfars bror Sture Johansson som jobbade som herrfrisör hos brodern Hugo på Rådhusgatan, därefter antagligen brodern John M Johansson som startade livsmedelsbutik på Breviksvägen (kallad John M), sedan gissningsvis yngste brodern Olle "Tjongen" Johansson, som under en tid hade godiskiosk på Rullstensvägen i Jenny.

En av godsakerna var Tjong-kola - därav smeknamnet. Målvakten nere till vänster vet han inte något om men till höger om honom sitter hans farfar, Gösta "Bull" Johansson, näst yngst i syskonskaran. Han jobbade som grönsaksförsäljare i pappans (Carl Fredrik "Bikungen" Johansson) stånd på Grönsakstorget, fortsatte som slipare hos Bröderna Styrenius och därefter krängde han radio- och teveapparater hos Joeng.

Folkets bilder
Har du en gammal bild som du vill visa i VT? Vi vill gärna ha in fler gamla bilder. Ring eller skicka e-post till Bengt Faleij på e-postadress bengt.faleij@vt.se eller telefon 0490-666 08.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!