Debatt Det svenska samhället är det mest öppna samhället i världen, brukar vi ofta påpeka. Så vill vi ha det, säger vi, medan vi förfäras över hur yttrandefriheten angrips på andra håll i världen. Men hur kommer det sig då att främmande makts kränkningar av vårt luftrum och vårt vatten, såväl misstänkta som bekräftade, förtigs och aldrig når allmänheten? I andra länder kring Östersjön, till exempel i Finland, rapporteras det direkt om främmande makts kränkningar. Där anses det viktigt att allmänheten känner till vad som pågår kring rikets gränser.

Det mest kända exemplet inträffade i 18 juli i år när ett flygplan kränkte luftrummet över Gotland. En hemligstämplad rapport läckte ut från Högkvarteret, starkt censurerad. Några detaljer om händelsen var inte avsedda att komma ut. SvD har via källor kunnat berätta i detalj om flera liknande händelser. Samma händelse hade i Baltstaterna eller Finland, för att inte tala om Tyskland, eller andra Natoländer, uppmärksammats stort först genom att händelsen helt enkelt hade offentliggjorts. Ett annat exempel: Den som var intresserad av att veta detaljerna om två ryska Tu-22 bombflygplan, två Su-27 jaktflygplan och ett A-50 radarspanings/ledningsflygplan som den 28/10 2013, flög ut ur Finska viken i riktning mot Öland, fick vända sig till det lettiska försvarsdepartementets twitterkonto. En svensk tiger, som bekant.

Nu senast, under den så kallade ubåtsjakten i Stockholms mellersta skärgård, har det framkommit uppgifter om att det har funnits lika kraftiga indikationer om att ubåtar, eller ubåtsliknande farkoster, har kränkt svenskt vatten under hela 2000-talet. Det får vi alltså reda på först nu. Att svensk vatten har kränkts under flera år, är det enda riktigt intressanta som hittills kommit fram i rapporteringen av ”ubåtsjakten”. Två frågor väcks ur detta: Varför har försvarsnedskärningarna under Alliansens tid vid makten fått fortgå medan vårt vatten och luftrum kränks? Och var någonstans i leden tystas kränkningarna ned? Om det stämmer att Sverige har kränkts, bör de underrättelseorgan som känner till detta rapportera det till politikerna. Och i så fall, varför har politikerna inte berättat det för allmänheten? Fredrik Reinfeldt sa med all önskvärd tydlighet under valrörelsen att han inte hade sett några tecken som föranledde ett starkare försvar. Kom då ihåg att Säpo tidigare i år tydligt klargjorde att Ryssland genomför krigsförberedelser mot Sverige.

Här måste vi fråga oss: Vem tjänar på att allmänheten inte har kännedom om kränkningarna?

Göran Frisk, som under 1980-talet ledde sökandet av ubåtar som då bevisligen kränkte svenskt vatten, har sagt: ”Ryssarna vet vad de gör, svenskarna vet vad de gör – de enda som inte vet vad de gör är den svenska allmänheten”.

Det är först när allmänheten får veta mer om kränkningar som något reellt kan göras åt saken.