Warszawamötet sänktes av fakta

30 november 2013 00:01

Klimatmötet i Warszawa kom att domineras av tyfonen Haiyan, som orsakade stor förödelse på Filippinerna. I nyheterna klassades den som "historiens värsta" och skylldes på ”växthusgaserna”. Det var fel.

Myndigheterna mätte vindstyrkor motsvarade kategori 4, som bara är näst högst. Det är normalt på de breddgraderna. En tyfon år 2006 var värre. Haiyan drabbade ett fattigt område, vars dåliga hus inte motstod vinden. Skadornas omfattning berodde främst på fattigdomen.

Klimatpanelen IPCC erkänner i sin rapport dels att ingen uppvärmning skett de senaste 17 åren och dels att tyfoner/orkaner inte kan kopplas till någon uppvärmning.

Haiyan kan definitivt inte skyllas på en uppvärmning som inte inträffat. Den uppmätta energin i världens alla orkaner har nu minskat till den lägsta nivån sedan 70-talet.

IPCC har baserat sina katastroflarm på datasimuleringar, som visats värdelösa av de 17 åren. De förtjänar ingen tilltro. Skall man diskutera klimatet, måste man utgå från vad som verkligen hänt och kunnat mätas, inte simuleringar, spådomar och antaganden.

Havsisen i Arktis fryser till i snabb takt. Runt Antarktis är utbredningen den största på 50 år. I Alperna har det blivit kallare de senaste 30 åren. Inga tecken tyder på en avsmältning.

Havsnivåerna har stigit med 0 - 2 milimeter per år sedan mitten av 1800-talet, vilket inte är det minsta oroande. Söderhavsöarna sjunker inte i havet. Korallerna växer i takt med havet så att öarna höjs. Många öar har blivit större.

Den enda uppmätta klimatförändringen under 1900-talet är 0,74 graders uppvärmning, vilken nu avstannat. Det är en normal återhämtning efter Lilla Istiden och har varit gynnsam för livet på jorden. År 2013 ger den högsta skörden hittills enligt FAO.

Dessa enkla fakta säger att det finns inget klimathot. Därför sänktes förhandlingarna i Warszawa. De var meningslösa från början.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!