Så firas stora jubileet

Den 31 augusti 1869 slogs portarna för första gången upp på Västerviks sjukhus.

31 augusti 2019 11:00

På fredagen, nära nog på dagen 150 år efter invigningen, hölls en gårdsfest på sjukhuset för att uppmärksamma detta. Men sjukhuschefen Henrik Holmberg förklarar att 150-årsjubileet kommer att märkas av under hela hösten. På olika sätt.

– Vi pytsar ut firandet så att det blir en pågående företeelse kryddad med olika inslag. Bland annat ska en serie öppna föreläsningar arrangeras, berättar han.

Än är programmet inte spikat men föreläsningarna ska bjuda både på blickar i backspegeln och framåtskådande.

– Många äldre medarbetare har intressanta erfarenheter att berätta om. Men det största fokuset kommer ändå att vara på verksamheten nu och framåt. Det vi sysslar med här varje dag. Historia är intressant. Men framtiden är spännande, menar Henrik Holmberg.

150-årsjubileet sammanfaller med streetartfestivalen Bank! i Västervik och sjukhusområdet är en av de platser som i veckan tas i anspråk för konstformen.

– Vi har tre väggar som kommer att förskönas av konstnärerna Curtis Hylton och Youri Cansell, berättar Henrik Holmberg.

Vid fredagens festligheter på gården hade man god utsikt mot ett av de framväxande konstverken – ett av Youri Cansell, föreställande en fjäril.

En av dem som deltog vid fredagens firande var audionomen Maria Gärding som arbetar på öronkliniken sedan 20 år tillbaka.

– Det är roligt att jubileet uppmärksammas. Det här är ju en stor arbetsplats och en viktig del av Västervik. Jag hoppas att sjukhuset ska få finnas kvar länge än med alla sina specialistverksamheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz

Ämnen du kan följa