Ungas konst vajar på festivalen

Flaggor, flytande objekt, målad park och berättelser i behållare. Det är något av vad barn och unga bidrar med på Västerviks streetartfestival.

28 augusti 2019 21:00

Runtom i Västervik har det hissats flaggor av något ovanligt slag. På tolv platser vajar färggranna flaggor skapade på kommunens förskolor och fritidshem. Rikta blicken uppåt på till exempel Kvarngatan, Storgatan eller mot Rådhuset. Det är Mejeriet ung som har stått för samordningen.

– Textillinjen på Gamleby folkhögskola har sytt flaggorna och vi har sedan delat ut dem till förskolorna och fritidsgårdarna, säger Kristina Sranka, fritidsledare och konstnär.

Flaggorna kommer att hänga uppe under hela veckan som Bank street art festival pågår.

I Olof Palmes park, vid Mejeriet, har under sommaren Kalmar länsmuseums konstkollo, som höll till på Marsbäcken, målat på en lång mur. I parken står även ett bord med numrerade burkar och flaskor i olika färger. Under bordet är prideflaggan målad som en matta på gräset.

– Det här är fyra interaktiva berättelser med fokus på ungdomar skrivna av lokala författare, säger Kristina Sranka.

Hon plockar upp en flaska, öppnar korken och däri finns ett ihoprullat papper.

– Du väljer en färg, letar efter numren på behållarna och efter hand formas berättelsen. Vi har fått bra respons från unga som kommit och läst.

En bit ut från Myntbryggan, vid Slottsholmen, förankrades under måndagen ett antal stora uppblåsta slangar som är dekorerade på fritidsgårdarna.

– Några har slitit sig loss och en hamnade på andra sidan viken, men vi är på väg att sätta dem på plats igen, säger Kerstin Rollsjö, koordinator på Mejeriet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring

Ämnen du kan följa