Hon släpper bok om släktforskning

Släktforskaren Eva Johansson har skrivit en kursbok om släktforskning.

17 augusti 2019 10:00

Vill man börja släktforska kan man snart läsa boken "Kom igång med din släktforskning", som är en kursbok för nybörjare.

– Tanken är att boken ska användas i släktforskarföreningar och i studieförbund, där många har just släktforskarkurser. Den kan dock användas av alla som vill lära sig att släktforska, säger Eva Johansson.

Eva har släktforskat i tio år. Idén till boken som är utgiven av Sveriges släktforskarförbund är inte på eget bevåg.

– Den har kommit fram i diskussion med släktforskarförbundet.

Hur sätter man igång?

– Kyrkböckerna är grunden som man inte klarar sig utan. Boken jag skrivit handlar om hur man lär sig släktforska med hjälp av kyrkböckerna.

Hur långt tillbaka kan man komma?

– I de flesta församlingar startar de äldsta bevarade kyrkböckerna under slutet av 1600-talet. Man kommer i regel inte längre tillbaka om man använder sig av dem.

Eva berättar att det har att göra med att Sverige fick en ny lag, kyrkolagen som kom 1686 och som bestämde att prästerna skulle föra bok över församlingsmedlemmarna. Det är ändå inte säkert att man kommer så långt eftersom man kan hitta andra hinder på vägen. Det finns dock en del från tidigare år.

– Jag har sett exempel från1630-talet, säger Johansson.

Det är uppenbarligen lite detektivarbete. Eva berättar att hon själv inte hittat någon mörkare historia i sin släkt, varken mördare eller äventyrare. Hon har dock hittat ett mycket ungt par som valde att gifta sig vid 17 års ålder.

– Jag skulle vilja att man fick veta mer, säger Eva Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sanna Hogman Fernandi

Ämnen du kan följa