Samarbeten ska främja kulturlivet

Det började med rubrik om "Tidernas kulturkrock". Nu knyter kulturföreningarna ett nätverk för att undvika kulturkrockar och hjälpas åt med marknadsföring.

16 april 2019 11:20

– Vi har redan upptäckt att det finns en evenemangskalender som vi alla kan använda oss av, så det behöver vi inte uppfinna, säger Jacob Käll, i Riksteaterföreningen i Vimmerby som tagit initiativet att bjuda in andra kulturföreningar till en öppen dialog om samarbete.

– Vi lovade det i vintras när det upptäcktes att vi planerat en föreställning samtidigt som Musikföreningen också skulle ha en föreställning och vi fick fina rubriken om "tidernas kulturkrock i Vimmerby" förklarar han.

Sagt och gjort. På måndagskvällen samlades företrädare för riksteaterföreningen, konstföreningen, musikföreningen, Ingebo Hagar, Astrid Lingrens Näs och Komedianterna för att hitta olika samverkansformer.

Carina Eldåker från Astrid Lindgrens Hembygd presenterade evenemangskalendern "Allt som sker".

– Det handlar inte om att konkurrera, utan att samverka för allas bästa, sade hon.

Bland planerna finns också utbildningar för att vara mer aktiva på sociala medier och PR-filmer om kulturlivet i Vimmerby. Men också vikten av att den lokala kulturen lyfts fram i lokaltidningen poängterades.

Ett första steg är att skapa någon form av nätverk mellan föreningarna.

– Vi behöver samlas under en gemensam rubrik eller en slags kulturportal för Vimmerby, sade Lars Johansson, riksteatern.

Så det här ska eliminera framtida kulturkrockar i Vimmerby?

– Ja, eller att vi tillsammans blir så starka att det uppstår kulturkrockar hela tiden, säger Jacob Käll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa