Smeden tog med verkstad till mässan

Det blev en lyckad start för den årliga mat- och hantverksmässan i Odensvi. Redan efter en halvtimme hade 100 besökare passerat dörrarna på Odenskans.

30 mars 2019 18:30

– Men vi hoppas på minst 400, säger Sven-Erik Gustafsson, som är den som håller i trådarna på mässan.

Här finns både mat och hantverk i en salig blandning. Många utställare återvänder år efter år, men det här året finns också en hel del nykomlingar, bland andra Brunneby musteri.

– Sven-Erik ringde och tjatade och till slut sa jag ja, skrattar Christer Schmiedt.

– De flesta marknader vi åker på är mycket större, men här kommer ändå väldigt mycket folk. Och vi sålde slut på enbärsdrickan den första halvtimmen. Hade jag vetat att det skulle gå så här bra hade jag tagit med mer!

Veteraner på mässan är däremot damerna Gun Trulsson, Laila Pettersson och Lena Olofsson. De delar ett bord där de säljer olika slags hantverk de sysslar med, och de sitter dessutom och tillverkar saker under tiden. Gun kardar, och spinner garn och har bland annat tovade figurer och vantar. Laila väver korgar av björkrötter och Lena gör tenntrådsarmband.

– Vi gillar att komma hit. Det är alltid mycket folk och det är roligt. Och så är här trevligt, säger Lena.

Nykomling är också guldsmedsmästaren Veronica Gullbrandsson från Kisa, som lockades till mässan tack vare sin lärling Jan Österling, som är född och uppvuxen här. De säljer handgjorda smycken och har också med sig en liten verkstad där de putsar vigselringar, något som Karin Jakobsson nappar på.

– Vi bor här i Odensvi så vi går alltid hit. Nu passade vi på att ta en förmiddagsfika här och så fick jag se det här. Jag har tänkt på det länge, men det har inte blivit av.

När hon får tillbaks ringarna är de så blanka att det går att spegla sig i dem.

– Jättefint! säger Karin.

Bland utställarna finns också Göran och Yvonne Nilsson, som säljer kronhjortskött. De har både eget hägn och eget slakteri.

– Det är första gången vi är med här, men vi säljer våra produkter på REKO i både Gamleby och Västervik också, säger Göran.

Med sig har de också ägg och ostkaka till försäljning.

Anna Berglund, från Boda gård i Överum, har hållit på med betonggjutning i några år och målar själv sina alster. Här finns allt från katter och höns till änglar.

– Det är bara en hobby, men det är jättekul. Mycket av det jag gör är tänkt till trädgården, men det finns saker man kan ha inne också, säger hon.

Från trakterna mellan Kisa och Rimforsa kommer Janek och Lena Hasselblad, som har med sig egengjord lönnsirap och björksirap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter