En bra låt är en bra låt – oavsett genre

Det finns fortfarande musikgenrer som kan provocera. Två exempel är frijazz och schlager.

8 september 2018 13:00

Länge kunde även hårdrock och country irritera, men med åren har det blivit rumsrent med både nitar och cowboyhattar. För människor med ”god smak” tycks schlagermusik vara ett av de allra djupaste träsken. Visst är det är frestande att ha förutfattade meningar och att vara politiskt korrekt. Men en bra låt är en bra låt – oavsett genre.

Själv kan jag bekänna att jag har en viss förkärlek för välproducerad schlagerpop. I slutet av 1980-talet smyglyssnade jag på Lili & Susie. (Försökte ibland smita undan med att påstå att det var kult.) Fast när rockbandet Sator 1988 gjorde en tung version av duons paradnummer ”Oh mama” blev det äntligen möjligt att hävda att låtarna var bra. Trots allt. Systrarna Päivärinta väckte starka känslor. När de visade magarna i TV-programmet ”Summarn kummar” 1985, blev de bannlysta från Sveriges Television i två år. Måns Ivarsson skrev i Expressen att duon ”raserade 20 års kvinnokamp i ett enda svep”. Lili & Susie utnämndes till ”vulgo-drottningar” och musiken definieras som ”fnask-disco”. Deras skivor såldes dock i enorma upplagor, både i Sverige och utomlands. Flera av singlarna håller än i dag, ”Something in your eyes” är min favorit.

På krogen Akkurat i Stockholm såg jag Susie uppträda som soloartist 2002. Efter 14 hits hade Lili & Susie gjort sin avskedskonsert året innan. Susie hade lämnat europopen och istället närmat sig countrymusiken. ”Country med nordiskt vemod” var hennes egen beskrivning. Susies låtar imponerade och hon framförde materialet med stor trovärdighet. Bakom sig hade hon ett band med bland annat Nestor Geli som hade varit medlem i gruppen Santana.

Det kom att dröja till 2005 innan hennes debutalbum ”In the sun” släpptes. Skivan består av countryfärgade poplåtar. Sångerna har Susie skrivit tillsammans med bland annat Nestor Geli. Texterna är personliga och utgår från henne själv. Susies röst är sårbar, självsäker och med ett tilltalande melankoliskt drag. Även om albumet är något ojämnt så finns det låtar som skulle kunna platsa på nästan vilken nutida amerikansk countrysskiva som helst. Singeln ”What goes around”, med vackra stråkar, är ett utsökt bevis. Trots en fin recension i Svenska Dagbladet, blev tyvärr inte ”In the sun” någon kommersiell framgång. Att en av systrarna i Lili & Susie hade blivit ”seriös” var antagligen förvirrande för de flesta.

Under augusti anordnade föreningen Västervik Live arrangemanget ”Songs and Stories” i Båtsmansgränd. En av kvällarna stod Susie på scenen med gitarristen Bosse Lindmark. Det var en sympatisk spelning i det lilla formatet. Vi fick smakprov från hela hennes karriär, både hits och låtar som fortfarande väntar på att bli hits. Redan under den tredje låten hörde jag en dam i publiken utbrista: ”Oj, den var ju bra!” Jag var förstås inte lika förvånad. Inte ens när Susie avslutade konserten med ”Highway to hell”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dag Jonasson