Startskottet för fjärde filmfestivalen

Film är den konstart som når de flesta av oss. Det tog landsbygstuvecklaren Lotti Jilsmo fasat på när hon invigde året filmfestival i Gamleby.

13 april 2018 21:06

Det är en både nöjd och stressad Hans Åhlund som pratar med oss strax innan invigningen. Det är många bitar som ska falla på plats under den fjärde upplagan av Gamleby filmfestival. Han skiftar snabbt till engelska för att välkomna en av de isländska gästerna – årets festival har ett nordiskt tema.

Han förhör sig hur det går med skådespelaren/regissören/författaren Jonas Karlsson. Efter visningen av hans film Stockholm stories ska han vara med och diskutera filmen. Hinner han fram i tid? (Jo, det löste sig. Vi såg Jonas Karlsson bänka sig i publiken precis innan invigningen startade.)

– Vi är stolta över att ha fått alla dessa filmskapare och skådespelare på plats, säger Hans Åhlund.

Att ha upphovsmän och skådespelare på plats för att kunna diskutera det man sett är något av ett signum för filmfestivalen.

En annan egenhet är att den officiella invigningen äger rum först på kvällen den första festivaldagen. Årets invigare var Lottie Jilsmo, landsbygdsutvecklare på Västerviks kommun. Hon började med att prata om hur svensk landsbygd ofta skildras på svensk film. Man kände igen sig från filmer som Jägarna och Såsom i himmelen. Berättarjaget är som regel en storstadsbo som kommer utifrån till den lilla orten.

– För att frälsa invånarna med sång eller kriminalteknik, sade Lotti Jilsmo.

Men hon konstaterade också en annan sak. Film är en konstart som når ut till en bred publik – oavsett om man bor i Stockholm eller Gamleby.

Efter invigningen släcktes ljuset för ytterligare en av många filmvisningar under festivalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa