Stor kris för Tjust IF FF

Det finns en stor risk att Tjust IF FF läggs ner som förening. ”Det är en riktig kris”, säger styrelsemedlemmarna Sven Tholén och Kristin Pihl.

7 februari 2018 07:00

Flera i styrelsen lämnar Tjust IF FF och nu behövs nytt folk i föreningen.

– Det är en riktig kris. Kommer det inte in mer folk som engagerar sig är det inte säkert att föreningen överlever. Jag ska inte fortsätta efter årsmötet och jag har varit aktiv i olika fotbollsföreningar i många år, berättar Sven Tholén bekymrat.

Kristin Pihl är kassör och kommer att fortsätta. Hon är också orolig över Tjust IF FF:s framtid.

– Vi kallade till ett medlemsmöte där vi bjöd in alla till diskussion om hur vi vill driva föreningen. Det kom ingen som inte redan har ett uppdrag. Riktigt tråkigt, säger Kristin.

– Vi har hört på byn att folk känner att de måste ta på sig någon uppgift om de kommer på mötena. Men ju fler som hjälper till desto mindre blir det för var och en att göra. Just nu är det väldigt få som är engagerade och som får göra väldigt mycket. Det känns som att alla tror att alla andra ska göra jobbet, menar Sven och fortsätter:

– En förening är dess medlemmar, det är inte som ett företag. Alla medlemmar bör känna ett ansvar, det funkar inte att tre, fyra stycken driver en förening utan vi är beroende av många ideella krafter.

Tjust har ropat på hjälp på sin Facebooksida, men förgäves, och var tydliga på medlemsmötet att det inte går att fortsätta att driva föreningen om inte fler kliver fram.

Tjust IF FF har existerat i elva år sen Gamleby IF och Loftahammars IF slogs ihop. Redan innan dess satt Sven Tholén i Loftahammars styrelse.

– Att vara med i en styrelse innebär inte att all fritid går åt. Men jag är inte säker på att det handlar om rädsla ens utan jag tror mer på bekvämlighet, att folk inte orkar ta på sig extrauppgifter. Men det blir bara för stort och tungt när vi är så få. Tjust är en stor förening med många aktiva där arbetet skulle kunna rulla på ganska smärtfritt om vi var många. Vi har 300 aktiva totalt med ett stort nätverk runt varje person, säger Tholén.

Tjust IF FF håller årsmöte den 4 mars. Då kliver Sven Tholén av och det skulle kunna bli ett möte där beslut tas att avveckla verksamheten.

– Det är tre personer som har sagt att de ska fortsätta; Kristin och två till. Vi måste vara sex, sju stycken i styrelsen, gärna nio. Vi hoppas givetvis på gensvar, om inte kan det bli en tung dag, menar Sven och fortsätter:

– Hammarvallen i Loftahammar sköter sig ju inte själv utan det krävs engagemang om den ska drivas i fortsättningen. Fotbollen är en stor fritidsaktivitet i både Gamleby och Loftahammar, det är en sport som är tillgänglig för alla. Det vore ju väldigt synd om det skulle läggas ner, säger Kristin och håller tummarna för ett positivt årsmöte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Belfrage