– Här har vi O4:an, säger Ulf Åberg lite skämtsamt.
Vi står i bottenplanet på den stora fabriksbyggnaden, som via olika utbyggnader, i tre våningsplan, sträcker sig ner mot vattnet. Här finns den äldsta delen av fabriken, och här finns vattenkraftverket som än i dag ger Totebo Industrier en del av sitt energibehov.
– Vi renoverade kraftverket 1986, och det ger fabriken ungefär fem procent av vårt kraftbehov. Vi sparar några hundratusen om året på att ha egen vattenkraft.
Totebo är en av fyra vattenkraftägare i det vattensystem som rinner från den omdebatterade sjön Yxern. Hittills är det den största vattenkraftägaren Tekniska Verken i Linköping som stått i skottgluggen när de stora problemen kring sjön diskuterats.
Nu vill Ulf Åberg göra sin röst hörd. Han säger att han håller med om att de problem som finns runt sjön är oacceptabla.
Torrsomrar sjunker vattenståndet kraftigt, och stora ytor torrläggs. Resultatet för naturlivet kring sjön är förödande.
Samtidigt säger han att han tycker att debatten fått en slagsida, där kraftverksägarna misstänkliggjorts. Grundproblemet enligt honom är att vattendomen från 1938 är föråldrad.
Han försvarar den största kraftverksägaren Tekniska Verken, som fått stå i skottgluggen för mycket av kritiken:
– Det är en aktör som arbetar seriöst.
Ulf Åberg visar handlingar som rör vattendomen som han hittat i företagets kassaskåp. Det är en nära två decimeter tjock bunt med dokument. Längre tillbaka var det inte det låga vattenståndet som oroade lantbrukarna längre upp i vattensystemet, utan tvärtom översvämningsskador vid högt vattenstånd.
Vattendomen reglerar hur mycket vatten kraftverksägarna får tappa av beroende på hur högt vattenståndet är i olika delar vattensystemet.
– Så sent som 2010 hade vi en regnig sommar. Vi kunde inte släppa ut så mycket vatten som vattendomen föreskrev, då hade vi dränkt delar av fabriken. Vi fick betala dryga böter till markägare högre upp i vattensystemet eftersom de drabbades av ett högt vattenstånd, säger Ulf Åberg, och fyller i att skadeståndet var helt i sin ordning:
– Vattendomen är att jämställa med en lag.
Han tycker att Yxerns försvarare har använt sig av ojusta debattknep. Bland annat har man pekat på att det i vattendomen från 1938 sägs att kraftverksägarna ska hålla med en ålyngelledare, så att ålar kan vandra genom vattensystemet. Av okänd anledning kom det aldrig till stånd. Det har dagens ägare till kraftverken ställts till svars för.
– Det fanns säkert goda skäl för kravet 1938, men i dag finns det inte ål i Yxern, och frågan är om de boende kring sjön vill ha tillbaka ålen. Det skulle slå ut kräftfisket.
Enda lösningen som han ser det är en ny vattendom. Det kommer att bli en kostsam process, som de inblandade hoppas att staten ska stå för. Åbergs förslag för att jämka mellan de motstridiga intressen som finns kring vattensystemet är en "force majeur"-klausul. Under torrsomrar, som de två senaste, ska kraftverken få avvika från vattendomen för att rädda vattenståndet i Yxern. Då ska man slippa nya bilder på förtöjda båtar som ligger långt upp på land.
I dag är vattenkraften ingen överlevnadsfråga för Totebo Industrier AB. Däremot säger Ulf Åberg att vattenkraften var en viktig anledning till att företagets grundare Carl-Oscar Larsson 1918 valde att flytta sin verksamhet från Virum till Totebo.
– Här fanns vattenkraft, ett läge vid smalspårsjärnvägen, arbetsvilliga bondpojkar och mycket skogsråvara. Sedan har ett samhälle vuxit upp kring industrin.