De vuxna vill utbilda sig

Antalet vuxenstuderande i Västervik växer, både på Campus och på Komvux. Den som vill studera kan läsa allt från grundskolekurser till magisterprogram.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Vuxenstudier2015-01-23 13:19

Bland studenterna på Campus Västervik är det de unga som ökar mest i antal även om de äldre fortfarande är i stor majoritet. Omkring 80 procent av de drygt 250 studenterna är över 25 år.

– De flesta har jobbat några år innan de börjar läsa igen. En hel del gör det för att byta yrkesbana, andra vill förkovra sig inom sitt arbete, berättar Jerry Engström, chef på Campus Västervik.

Av de över 25 bor de allra flesta redan i Västervik. Många av dem har familj och barn och har därför svårt att flytta eller pendla för några års studier.

Söktrycket ökar på utbildningsprogrammen, som har totalt omkring tusen sökande varje år. Ungefär var fjärde antas.

– Vi blir fler och fler och måste nu bygga om en del salar för att alla ska få plats. Som vi planerar nu kommer vi att ha 300 studenter på heltid vårterminen 2016. Jag ser gärna att vi får växa mer, säger Jerry Engström.

Campus Västervik ska bedriva utbildning som är anpassad till arbetsmarknaden. I dag är det stor brist på sjuksköterskor, men också brist på lärare och socialpedagoger.

– Ungefär 2 000 personer med högre utbildning behöver rekryteras i kommunen under åren 2012–2022. Det undersökte vi för två år sedan. Några av dem har redan anställts men många återstår, berättar Jerry Engström.

Utbildningar till lärare, sjuksköterska och socialpedagog finns sedan flera år tillbaka. Andra utbildningar är nya, till exempel magisterkurserna i höst.

– Socialpedagogprogrammet började vi med 2003, då var det en helt ny utbildning i Sverige. Den finns bara hos oss och i Varberg. Det har blivit väldigt lyckat och vi har skapat en helt ny arbetsmarknad, tack vare att det är en så bred utbildning.

– Förr var det ingen som annonserade efter socialpedagoger, men idag gör man det. De studenter vi haft har fått väldigt varierade jobb, till exempel som rektor, kurator, på privata behandlingshem och i den offentliga omsorgen. Många har fått jobb som chefer och mellanchefer. Det är roligt att det finns en karriärmöjlighet, tycker Jerry Engström.

På Komvux i Västervik kan den som är minst 20 år gammal läsa grundskolekurser och gymnasiekurser. Komvux har omkring 350 elever, 40 procent av dem är över 30 år. Eleverna är alltså inte bara skoltrötta ungdomar som återvänt till studierna för att läsa in betyg som saknas.

– En hel del vill läsa för att byta yrke och behöver behörighet i vissa ämnen. Vi har också yrkesutbildningar för den som vill omskola sig, berättar rektor Emma Sohlman.

En sådan är undersköterskeutbildningen, som består av ett antal karaktärsämneskurser. I normal studietakt tar den ett och ett halvt år. Intagning sker både vår och höst.

För alla som läser på Komvux görs en individuell studieplan. De mest eftersökta ämneskurserna är svenska, engelska och matematik, de ämnen alla måste ha betyg i för att få allmän behörighet till högskolestudier. Undersköterskeutbildningen hör också till det mest populära, bara omkring hälften kan tas in varje gång.

De senaste åren har antalet studerande ökat. Det är framför allt de unga eleverna som blir fler. Emma Sohlman tror att efterfrågan på Komvux fortsätter öka i framtiden:

– Arbetsmarknaden förändras och på allt fler arbetsplatser krävs i dag att man har en examen, åtminstone från gymnasiet. De jobb där det förr räckte med arbetserfarenhet, de jobben har nästan försvunnit nu.

Programutbildningar på Campus Västervik hösten 2015:

Lärare förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp.

Socialpedagog 180 hp.

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp.

Specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri, 60 hp.

Magisterprogram, barn- och ungdomsvetenskap, 60 hp.

Magisterprogram, socialt arbete, 60 hp.

Flera Co-op-utbildningar, dvs utbildning där studierna varvas med betalda arbetsperioder, inom ekonomi, elkraft, produktutveckling, produktionsteknik, industriell ekonomi, systemutveckling, alla på 180 hp.

En termins studier på heltid är 30 hp (högskolepoäng).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om