Kanonerna från Mars är på plats i Västervik

Nu har de ankommit till Västervik, det två kanonerna i brons – en mindre och en större – hämtade från skeppet Mars djup utanför Böda på norra Öland.De unika objekten befinner sig nu i vattenbad tills de ska ställas ut på Västerviks museum.

Skeppet Triad fraktade den stora fältslangan till Västervik från bärgningsplatsen.

Skeppet Triad fraktade den stora fältslangan till Västervik från bärgningsplatsen.

Foto: Magnus Karlsson

VT på plats2013-07-16 08:13

Den mindre kanonen kallas falkon och väger omkring 200 kilo och var placerad högt upp, sannolikt i fören på skeppet.

Den andre kanonen, den stora fältslangan väger 1600 kilo och var placerad på en av de två lägre planen. Denna kanon är inte hel, utan delvis söndersprängd i den strid som gjorde att skeppet sjönk 31 maj 1564.

Dessa kanoner är unika, och har aldrig tidigare skådade av den samtida allmänheten eller ens några nutida forskare förrän nu.

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörn högskola, pekar på fältslangan och visar på en i metallen ingjuten kärve.

– Det här är Vasakärven och ovanför den en mindre kärve. Den större kärven visar att det handlar om vasaätten, och den mindre att sonen Erik XIV ärvt tronen från fadern Gustav Vasa.

Skeppet byggdes på uppdrag av Erik XIV och ingick i dennes storslagna planer om att ta herraväldet över Östersjön.

Rönnbys kunskaper sträcker sig från de små detaljerna på kanonerna till de historiska omständigheterna som ledde till att skeppet byggdes och senare sänktes.

– Det här är ett riktigt monster, och beskriver det vidare som ett stort träfort med kanoner åt de flesta håll.

Inte lång tid innan skeppet sänktes hade Mars sänkt ett fiendeskepp.

Fienden hade av allt att döma insett den kraft som Mars bar med sig över havet. För när fienden nästa gång gav sig på skeppet var det två tyska skepp som mötte upp för strid. Rönnby berättar:

– De kom upp från två olika håll, det ena lade sig intill, vilket besättningen på Mars inte tyckte om. De försökte stöta bort skeppet, men utan att lyckas. Mars med sina 600 man bordades av 300 tyska knektar och en häftig strid blossade upp. Ett våldsamt inferno bröt ut, vilket senare ledde till att skeppet exploderade och sjönk.

Den delvis söndersprängda fältslangan vittnar om den häftiga striden.

– Det var inte en slump av vi valde att bärga just den här kanonen, den berättar om striden.

Mars var både högre och längre än skeppet Vasa. Det som gör forskningen av Mars så speciell är att forskare i dag vet mycket lite om hur skepp såg ut under 1500-talet.

För Västerviks museums del är det en stor sak att dessa två kanoner har bärgats. De kommer att placeras på museet och visas upp på den största utställningen där någonsin senare i augusti.

– Det är kanonspännande, skojar arkeologen och museets biträdande chef Veronica Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om