Snöflingorna virvlar genom luften när jag besöker Roy Thellman i hans handelsträdgård med adressen Skillered kvarn, några kilometer nordost om Vråka.
Solen glimtar fram ibland, när vi går den skottade stigen mot växthuset, men det är kyligt i vinden. Roy Thellman kliver före. När han öppnat dörren till växthuset, och föst undan bubbelplatsen, slår värmen emot oss. Det doftar fuktig jord och spirande plantor.
I det varma växthuset, där fläktarna håller temperaturen uppe, förvarar Roy Thellman sina sådder och plantor den första tiden.
– I början på april flyttar jag över dem i stora växthuset. Det värms bara upp av solen på dagarna, men klarar ner till sju minusgrader utan fläktar.
Han berättar att han odlar i drivbänkar och ”låser fast” värmen under dagen, för att ha till natten.
– Följer man det, klarar man sig.
Roy Thellman växte upp vid sjön Kogaren i Hummelstad.
– Det var där mitt stora intresse började. Min far, Erik Thellman, byggde drivbänkar åt oss, som vi fick sköta innan skolan.
I tonåren började Roy Thellman jobba på Birger Lifvergrens handelsträdgård i Ankarsrum och utbildade sig till trädgårdsförman på Trädgårdsskolan i Norrköping.
Någon gång på 1970-talet tog han över handelsträdgården i Ankarsrum, som han drev fram till 1986, då han började som lärare på dåvarande Valstadskolan i Gamleby, det som i dag heter Gamlebygymnasiet.
Jobbet på skolan – där han nu är vikarie – har han sedan kombinerat med att vara egenföretagare och driva handelsträdgård. Han har kurser och brukar medverka vid mässor och marknader, där han säljer sina plantor.
Egentligen har Roy Thellman åldern inne för att bli pensionär – han fyller 67 i höst – men han har inga planer på att lägga trädgårdsredskapen på hyllan.
– Jag känner inte att det är ett jobb. Det är en livsstil, säger han.
Varje år erfar han samma förundran som när han var ett litet barn att få följa såddernas utveckling från frö till färdig planta.
– Det är lika fascinerande att så frön och se hur det växer. Och jag gör samma misstag som alla andra: jag sår alltid för tidigt, skrattar han.
Tillsammans med Johanna Hedin startade han i somras en perennavdelning. Den delen kommer de att utveckla i år.
Själv är han ganska otålig annars, så det passar honom perfekt att dra upp sommarblommor.
Den 10 maj öppnar handelsträdgården för säsongen. Sedan är det öppet fram till höstens Smaka på Tjust. Det som säljs är plantor. Att skörda grönsaker och sälja är för svårt att få någon ekonomi i.
Däremot odlar förstås Roy Thellman en del för egen del. Färska kryddor är han mycket för, bland annat oregano, förutom ”måstekryddorna” dill och persilja.
– Den marockanska myntan är underbar att göra té på. Sedan sår jag också purjo, stjälkselleri, rotselleri och lök, både röd och gul. Lök går jättebra att så själv. Man sår den ungefär samtidigt med purjon i februari. Men potatis köper jag, eftersom den fordrar en del utrymme.
Vad gör du för mat från dina odlingar då?– I och med att jag odlar mycket paprika och chili, blir det en del chili con carne, och grönsaksgrytor.
När han slutligen ska ge ett riktigt bra odlingstips, säger Roy Thellman att man aldrig ska vattna sina sådder uppifrån. Själv ställer han krukorna i vattenbad och låter dem dra upp vattnet underifrån. Annars är det risk att sådderna blir förstörda.
0493-512 40