På torsdagen duggade regnet över gårdsplanen vid lilla återbruket i Vråka. Det vita huset såg ut att vara hämtat från Törnrosdalen i historien om Bröderna Lejonhjärta. Den röda dörren öppnades och ut steg ägaren Märta Hedin. Hon tömde en back med glas i en container och gick sedan tillbaka över rullgruset. Märta Hedin gick sin första glasblåsarkurs när hon var 14 år gammal.
– Jag tror att det var min mamma som gav mig det i present, säger hon.
Men det var inte glaset i sig som intresserade henne, utan snarare tanken att kunna återanvända gamla produkter.
– Jag har alltid varit fascinerad av återbruk och den historia det blir bakom det färdiga verket.
På hyllor och bänkar stod burkar och flaskor i olika storlekar och färger. Allt är återvunnet från glasprodukter som Märta Hedin har fått från bland annat restauranger. Två av torsdagens gäster var Ulf Månsson och Monica Åberg, de spenderade sin semester med att besöka olika bruk i glasriket.
– Det är mer personligt med återbruk, säger Ulf Månsson.
Vid produktionen värmer Märta Hedin upp flaskan eller glaset. Hon sparar alltid botten och formar sedan produkten upptill. Från att hon sätter på ugnen till att varan är avkyld och klar, tar det ungefär ett dygn.
– Vi, här på bruket, vill sprida att man kan återanvända glasprodukter och att man inte alltid behöver ha en smältugn, säger hon.
På andra sidan gårdsplanet i det gamla magasinet öppnade i våras en ny restaurang. Där får gästerna dricka ur återvunnet glas och äta närproducerad mat. Restaurangen drivs av Märta Hedins grannar, Susanne Ahlander och Niklas Sundqvist. I magasinet var det tidigare ett café. Men när de tidigare ägarna bestämde sig för att lägga ner, frågade de paret om de inte ville ta över.
– Niklas är kock och sedan har vi ett växthus där vi odlar grönsaker. Så vi tänkte att det kunde bli bra, säger Susanne Ahlander.
Restaurangen har haft öppet under helger sedan i påskas. Men nu är portarna öppna nästan veckans alla dagar. Restaurangen säljer allt från grönsaker, fikabröd och pesto till hela måltider och allt är närproducerat.
– Vi har bara fått positiv respons av våra gäster. De tycker att det är vackert och trevligt här, säger Susanne Ahlander.
Förutom att restaurangen använder återbrukets dricksglas planerar nu de två företagen att samarbeta ännu mer. Märta Hedin ska blåsa en speciell flaska som Magasinet ska använda i sin servering av dryck.
– Det är roligt att kunna samarbeta. Vråka är en trevlig by och vi har en bra gemenskap, säger Susanne Ahlander.