Vråkabutiken – ett exempel på nya hållbarhetstrenden

Ett ökat intresse för hållbarhet gör att allt fler butiker satsar på att sälja både nytt och gammalt. En av dem är Lottas loppis i Vråka.

Lotta Halling Svensson öppnade loppis hemma i Vråka, där hon även säljer nytillverkade, egna produkter.

Lotta Halling Svensson öppnade loppis hemma i Vråka, där hon även säljer nytillverkade, egna produkter.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vråka, Västervik2020-06-03 14:00

Det är nu tredje sommaren som Lotta Halling Svensson har loppis hemma i Vråka. Från början sålde hon mest saker som hon annars skulle ha kastat, men numera är det även sådant som hon har fått av släkt och vänner för att sälja.

– Man har ju så mycket grejer. Är det något som jag inte behöver, så är det kanske någon annan som behöver det, säger hon.

Hon tycker att det känns bättre om saker kan återanvändas, i stället för att slängas. Dessutom är det kul att få träffa många olika människor.

Bland alla gamla föremål som porslin, glas, böcker, kläder och leksaker finns från och med i år även en del nytillverkat. Lotta berättar att hon i våras gick en kurs i hur man tovar med nålar. Nu säljer hon sådana ullprodukter, men också hemstickade disktrasor.

Lotta har nyligen blivit pensionär. Nu senast har hon jobbat på hemtjänsten i Edsbruk, men längre tillbaka hade hon och hennes syster, Mona Halling, en butik i Valdemarsvik, där de sålde skor och hälsokost.

Josef Gäreskog, analytiker på HUI Research, konstaterar att intresset för hållbarhet ökar. En trend är att företag som tidigare bara sålt nya produkter, nu väljer att komplettera med second hand.

– Förr var det mer renodlat: butiker som sålde nytt och butiker som sålde second hand, men nu ser företagen att konsumenterna tänker cirkulärt och inte bara vill köpa nytt hela tiden.

Det har också blivit allt vanligare att man väljer att handla på ställen som stämmer med ens värderingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!