Det var budskapet när den nye bostadsministern Peter Ericsson mötte företrädare för branschen i ett seminarium om hur man ska klara av att bygga nya bostäder.
Arrangör var Växjö kommun. En kommun som sitter i samma sits som exempelvis Linköping. Staden växer med ungefär 1100 invånare om året. Det ställer krav på bostadsbyggandet.
Peter Ericsson är ny som minister, men han har redan varit med om hur de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken havererat. Han gav sin bild av vad som behövs för att få fart på bostadsbyggandet.
– Sedan den rödgröna regeringen tillträdde har bostadsbyggandet fördubblats, men det räcker inte.
Han räknade upp en katalog av åtgärder som behöver komma till; regelförenklingar, kompetent arbetskraft är en flaskhals och bostadsbyggandet behöver bli mer industriellt.
– Många tror att det betyder att vi får tråkigare bostäder. Det behöver det inte alls betyda.
Han pekade ut nyanlända som en källa till ny arbetskraft, och fick medhåll från Håkan Isfalk från Skanska. Byggjätten har redan börjat skola in nyanlända i bolaget.
– Vi ser att utbildningsbehovet handlar om språk och kulturförståelse. Byggkompetensen finns. I många fall är den väldigt bra, sade Isfalk.
Johan Karlsson, vd på det privata bostadsföretaget Kärnhem, sade att den stora flaskhalsen är tillgången på mark. Att ta fram nya detaljplaner tar tid. De följs inte sällan av överklaganden.
– Kommunerna borde kunna ha en planberedskap. Det ska finnas mark färdig för bostadsbyggande när det dyker upp en aktör, sade Peter Eriksson.
Håkan Isfalk från Skanska sade att man märker stora skillnader i hur förutseende olika kommuner är. En förklaring som fördes fram är att många kommuner under många år levt med go tillgång på bostäder. Man har dragit ner på personalen på planavdelningarna. När bostadsbristen på senare år blivit ett faktum så finns inte resurserna på kommunerna för att börja ta fram planer. Kompetent personal har blivit en bristvara.
Yvonne Svensson, rättschef på Boverket, pekade på att kommunerna ska göra bostadsförsörjningsplaner. Det handlar även om att bedöma behovet i olika befolkningsgrupper:
– Har kommunen bostäder för ungdomar? Om man har en åldrande befolkning bör man fundera på hur de vill bo i framtiden.