Han hoppas på Gotlandstrafiken

Björn Jansson (S), regionråd på Gotland, hoppas att sommarens nya färjeförbindelse med Västervik kan innebära nya resenärer.

Infrastruktur viktig. Täta turer, korta restider och låga biljettpriser. Det är viktigt för att Gotland ska vara konkurrenskraftigt, enligt regionrådet Björn Jansson (S).

Infrastruktur viktig. Täta turer, korta restider och låga biljettpriser. Det är viktigt för att Gotland ska vara konkurrenskraftigt, enligt regionrådet Björn Jansson (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Visby2016-07-10 10:00

Det är lördag förmiddag när VT träffar Björn Jansson i inre hamnen i Visby. Almedalsveckan lider mot sitt slut. Efter intervjun har Jansson kalendern ren efter en hektisk vecka.

– Almedalsveckan är viktig för för oss. Gotland får medieutrymme, och många som kommer hit i jobbet upptäcker Gotland och återvänder på semestern, säger han.

Tillsammans med Medeltidsveckan är den höjdpunkterna på turistsäsongen.

Vad betyder det för Gotland att Gotlandsbåten kommit igång med trafik i år?

– Kapaciteten ökar.

Har ni kapacitet på ön för att öka sommarturismen ytterligare?

Björn Jansson citerar Pigge Werkelin, lokal entreprenör och en av drivkrafterna bakom den nya linjen Gotlandsbåten.

– Han har sagt ön kommer att behöva fler hotellbäddar.

Samtidigt befinner sig Gotland i ett speciellt läge inför sommaren. Björn Jansson berättar att under vintern blev en del turistboenden asylboenden. Det kan påverka besöksnäringen.

–Än har vi inte fått några siffror på det. Det får vi efter sommaren.

Är det positivt om konkurrensen ökar om färjeresenärerna?

– Det är väl alltid positivt med konkurrens, men om rederierna mest riktar in sig på att ta resenärer från varandra så kommer det inte att betyda så mycket. Bäst blir det om de kan locka nya resenärer.

Det finns en parallell. För några år sedan startades ett lokalt, lågprisbolag som utmanade de etablerade bolagen inom flyget.

– Gotlandsflyg lyckades etablera sig. Priserna sjönk, och det totala resandet ökade, säger Björn Jansson.

Samtidigt säger han att färjetrafiken är annorlunda. De två bolagen har olika villkor. Uppstickaren Gotlandsbåten, som bland annat kör från Västervik agerar på rent kommersiella villkor. Destination Gotland har statliga subventioner som ges under förutsättning om viss turtäthet och året-runt-trafik.

Färjetrafiken är avgörande för Gotland. Björn Jansson konstaterar att täta turer, korta restider och låga priser inte bara är viktiga för besöksnäringen utan hela näringslivet på ön.

Då är väl det priskrig som brutit ut positivt?

– Vi får se. Bolagens ekonomiska marginaler får inte bli för dåliga, då kommer det att påverka trafiken, säger han.

Färjorna är bara en del i infrastrukturen. Gotland träffar regelbundet Oskarshamn. Då diskuteras även kommunikationerna på fastlandet.

­– För våra företag är det viktigt att det finns vägar, buss och tåg så att man kan komma vidare till de stora transportstråken, säger han.

För några år sedan diskuterades en enhamnslösning. Istället för färjor till Nynäshamn och Oskarshamn, skulle Oxelösund bli enda hamn.

– Det lokala näringslivet protesterade. Oskarshamn är viktigt om man snabbt ska komma söderut.

Är det av betydelse för er att ha fått Västervik som ett tillskott, eller ligger staden för nära Oskarshamn?

– Västervik innebär den kortaste resan till land, och ni ligger ju närmare Norrköping och Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om