Dyra biljetter hindrar pendling

1 000 kronor i månaden. Så mycket får en pendlare i merkostnad för att pendla över gränsen mellan de fyra länen i en framtida sydostregion.

Foto: ULRIK ALVARSSON

Visby2016-07-05 18:15

Pendling och kollektivtrafik är att av de områden där den stora potentialen med en storregion finns. Det säger Kent Johansson, en av arkitekterna till förslaget om nya storregioner, men han lägger också till:

– Det är ett knixigt område.

I Almedalen presenterade Svenska Kollektivtrafikföreningen en utredning där man tittade på hur kollektivtrafiken skulle kunna fungera i en framtida sydostregion.

Konsulten Karin Brundell-Freij konstaterade att det finns både potential och fallgropar. En av sakerna som gjorts i utredningen var att titta på vilka förbindelser som finns både inom, och över länsgränserna.

– Restiderna över länsgränserna är inte systematiskt längre än inom länen. I många fall tänker man redan i dag på möjliga pendlingsstråk över länsgränserna, sade Karin Brundell-Freij.

Men...

– Merkostnaden att resa över länsgränsen är mycket stor. Den ligger på ungefär 1 000 kronor i månaden. Det är ett hinder mot arbetspendling över länsgränserna, sade hon.

Hon sade att det var ett hinder som inte var så lätt att lösa.

– Det är inte bara att sänka priserna. Antingen måste det komma in nya pengar i systemet, eller måste man göra omfördelningar.

Hon fick medhåll från Ulrika Frick från Västra Götalandsregionen. Hon sade att trots att det är 20 år sedan ett antal län i västra Sverige slogs samman till en region så lever de gamla länen kvar i taxesystemet.

– Det är en massa hänsyn som måste tas. Man vill inte riskera intäktsbortfall, och man vill inte att befintliga pendlare ska drabbas, sade hon.

I utredningen presenterades en karta över pendlingsstråk över länsgränserna. I några fall, som Kinda-Vimmerby och Linköping/Mjölby-Tranås finns det redan i dag en utbredd pendling, men den skulle kunna bli ännu bättre, sade Karin Brundell-Freij.

Hon pekade ut en östgötakommun som en möjlig vinnare på en storregion: Ydre.

– Kommunen har ett väldigt perifert läge i Östergötland. Trots att den ligger nära många småländska kommuner så är pendlingen liten. Det kan bero på att kommunerna ligger i olika län.

En vit fläck i norra Småland fanns dock: Västervik. Karin Brundell-Freij kan inte svara på rak arm vad det beror på.

– En förklaring kan vara det geografiska avståndet. Det är svårt att komma ner i restider på under 50 minuter till de angränsande arbetsmarknadsregionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!