– Det här kan man förlora val på, om det uppstår oro för det egna sjukhusets framtid.
Det var lätt att läsa in Västervik när Anders Henriksson (S), landstingsråd i Kalmar län, talade på seminariet som handlade om nivåstrukturering. En del i begreppet nivåstrukturering handlar om att sällsynta operationer ska samlas till färre platser. I botten finns den statliga utredningen "Övning ger färdighet".
I Kalmar län har det inneburit att vissa operationer kommer att centraliseras till Kalmar, andra till Västervik. Vissa operationer kommer inte att utföras i länet längre, utan tas över av framförallt Linköpings sjukhus.
I Västervik har reaktionerna varit häftiga. Inte minst från läkarhåll har man befarat att verksamheten ska utarmas, och i förlängningen bli ett hot mot akutsjukvården.
Kalmar län var inte det enda landsting som drabbats av en omfattande debatt. Börje Wennberg (S) från Uppland berättade om hur man koncentrerade höftledsoperationerna till sjukhuset i Enköping.
– I norra Uppland var man kritisk. Man tyckte att det blev långa resor, men en höftledsoperation är något man gör en gång i livet.
Han var kritisk till politiker som försökte göra regionalpolitik av nivåstruktureringen.
– Det är det inte. Det är enbart en fråga om patientsäkerhet.
Vid ett annat seminarium arrangerat av Västra Götalandsregionen diskuterade man om större regioner kan rädda liv. Kommer vården att bli bättre om flera landsting slås ihop?
Göran Stjernstedt, som utrett hur man kan göra svensk sjukvård effektivare, tror att storregioner kan vara ett steg i rätt riktning, men att det automatiskt inte behöver bli bättre. Det finns områden där svensk sjukvård måste centraliseras, till och med till riksnivå. Då är stora regioner inte nog, enligt honom.
Stjernstedt tror dock att dagens 21 landsting i Sverige kan vara för många. Han tog sjukvårdsregionen i Mellansverige som exempel:
– Där kan ett beslut kräva godkännande från sju landsting.
Malin Sjölander (M) från Kalmar län var inte övertygad. Hon hävdade att Kalmar, Östergötland och Jönköping kommit mycket långt i sin samverkan.
– Vi har en samverkansnämnd där vi diskuterar vårdfrågor på ett bra sätt. Vi utför byteshandel mellan landstingen.
Hon pekar också på att alla tre landstingen placerar sig högt i ranking av vårdkvalitet.
– Jag vill gärna se utredningar av hur vårdkvaliteten påverkas av att det blir större regioner. Än har jag inte sett något.